Asiaa tungokseen asti

Yleinen väite on, että eduskuntavaalien lähestyessä propaganda ottaa leijonanosan työntäen sivuun ajassa olevat tärkeät asiat. Eduskunta tekee tiukasti töitä maaliskuun puoliväliin saakka - eduskuntavaalit pidetään vasta huhtikuun 17. päivänä.

Ensi vuoden budjetin käsittelyn lisäksi Mari Kiviniemen hallitus antaa eduskunnalle vielä 240 uutta esitystä. Valtioneuvoston selontekoja on tiedossa ennen joulua 8 kappaletta. Oletettavaa on, että oppositio iskee ennen joulua parilla välikysymyksellä poliittisesti mahdollisimman herkissä asioissa. Aika ensi vuoden maaliskuun puoliväliin saakka on poikkeuksellisen työntäyteinen.

Kaikissa asioissa voi tehdä ja nähdä vaalipolitiikkaa ja jopa propagandaa. Niin varmaan tapahtuu nytkin. Varsinainen vaalikampanja jäänee lyhyehköksi. Eduskunnan istuntokauden venyminen lähelle vaaleja, vaalirahoituksen sääntömuutokset ja vaikeus saada ulkopuolista rahoitusta muokkaavat vaalikampanjoiden pituutta, muotoa ja volyymia.

Kampanjat lyhenevät ja perustuvat ns. jalkatyöhön. Edustajaehdokkaat pyrkivät tapaamaan äänestäjiä pitkälti perinteisin keinoin huoltoasemilla, toreilla, kahviloissa, kaduilla, puhetilaisuuksissa ja juhlissa sekä tietysti yrittämällä viestiä median kautta. Netin ja sosiaalisen median hyödyntäminen astunevat pitkän askeleen eteenpäin.

Presidentin valta Ainakin viisi asiaa nousee syksyn mittaan eduskuntakeskustelujen kärkeen. Ensinnäkin nykyisen eduskunnan on otettava kantaa perustuslain uudistamiseen. Uudistus on perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Sen ydin on: miten ratkaistaan ristiriitatilanne, jos sellainen syntyy tasavallan presidentin ja hallituksen välille?

Ehdotus on, että eduskunta ratkaisee tällaisen epätodennäköisen ristiriitatilanteen. Arvioni on, että mikäli hallitusryhmillä ja oppositiolla on vähänkään joustavuutta, järkeenkäypä kompromissi on löydettävissä. Eri asia on, halutaanko ennen eduskuntavaaleja tehdä järkeviä sopimuksia. Mielestäni pitäisi tehdä.

Paras-hanke ja kuntapolitiikka laajemminkin puhututtaa, jopa kiihdyttää mieliä. Siihen liittyy hallituksen tarkoitus pyrkiä tiukemmalla otteella parantamaan kaupunkiseutujen keskinäistä yhteistyötä ja palvelutuotantoa. Se on aiheellinen korjausliike. Taustaa tälle antaa se tosiasia, että sata pienintä kuntaa käyttää noin kolme prosenttia kaikista kuntien menoista, kun taas kaksikymmentä suurinta kaupunkia lohkaisee puolet kaikista menoista.

Paras-hankkeen pullonkaula on se, miten saadaan suurimmat kaupungit ja niiden lähikunnat toimimaan nykyistä paljon yhteistyöhakuisemmin. Se on selvää, että koko maassa ja kaikkien kuntien osalta on syytä toteuttaa Paras-hankkeen linjauksia, niin kuin ministerit Tapani Tölli ja Juha Rehula ovat todenneet.

Vihreä energia Ensi vuoden budjetti tarjoaa herkullisia keskustelun aiheita. Vihreä verouudistus ja koko energiapaketti nostavat kipakoita kädenvääntöjä. Eduskunta läksi kesävapaalle heinäkuun 1. päivänä äänestäen ydinvoimaluvista. Nyt on suuren energiapaketin toisen puoliskon aika.

On saatava vauhtia kotimaisen uusiutuvan energian hyödyntämiselle lupausten mukaisella tavalla. Jos ja kun siinä onnistutaan, se on erittäin merkittävä piristysruiske maakunnille ja maaseutualueille koko maassa.

Neljäs iskuteema ovat eläkkeet. On mahdoton sanoa, saavatko työryhmät mitään aikaan työuran pidentämishankkeessa. Vaikuttaa siltä, että eläkeiän nostaminen on navakassa vastatuulessa. Sen sijaan työuran pidentäminen alkupäästä ja keskeltä saavuttaa kaikkien kannatuksen.

Keskustelu liittyy työelämän nykytilaan ja sitä kautta työyhteisöjen johtamisongelmiin ja esimiesvalmiuksiin. Eläkeiän ja työuran pidentämisestä ei voi puhua ilman työelämän inhimillistämistä ja työntekijöiden jaksamista.

Merirosvojahtiin Ulkopolitiikka ei jää eduskuntakeskustelujen ulkopuolelle. Hallitus antaa eduskunnalle selonteon Suomen kriisinhallintaoperaatioon osallistumisesta merialueella Somalian edustalla. Kysymys on yhteisestä merirosvojahdista muun muassa YK:n ruoka-apukuljetusten turvaamiseksi.

Mikäli lupa tulee, se on ensimmäinen kerta Suomen rauhanturvaamisen historiassa, kun merivoimat osallistuvat operaatioon. Vuonna 1956 Suezilta alkanut rauhanturvaamistyö laajentuisi maavoimien ulkopuolelle.

Suomella on vuoro asettaa EU:n puitteissa nopean toiminnan joukot taisteluvalmiuteen. Se vaatii eduskunnan päätöksen. Molemmat selonteot mahdollistavat keskustelun Suomen kriisinhallintapolitiikan tulevaisuudesta, myös osallistumisesta Afganistanin operaatioon ja ulkopolitiikasta laajemminkin.

Kiviniemi vai Katainen? Jos äänestyspassiivisuus syvenee ja jos samaan aikaan syystä tai toisesta tuohtuneet äänestäjät menevät täyslaitaisesti vaaliuurnille, siinä tilanteessa merkittävätkin heilahdukset puolueiden voimasuhteissa ovat mahdollisia.

Hallituspuolueiden ensisijainen haaste onkin saada omansa mahdollisimman täysimääräisesti liikkeelle. Muutoin voi iskeä raju yllätys. Kysymysten kysymys kuuluu, tukevatko elämäänsä tyytyväiset ihmiset hallituspuolueita vai oppositiota - vai jäävätkö kotiin.

Mielipidetutkimusten tuloksiin ei pidä tuijottaa sokeasti. Suunnan ne kertovat. Kaksi asiaa vaikuttaa todennäköiseltä. Ensinnäkin mikä tahansa kolmesta suuresta puolueesta voi olla ykkönen seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kokoomus on ennakkosuosikki, mutta keskustan ja SDP:n kannatus on niin lähellä, että nousu kärkeen on mahdollista.

Keskustan kannatuksessa on ollut näkyvissä kesän aikana käyrän käänne: alamäestä kannatus on kääntynyt lievään nousuun.

Toisekseen eduskuntavaalit ovat pääministerivaalit. Siinä kilpailussa Jyrki Katainen ja Kiviniemi ovat erottuneet omaan luokkaansa. He kilvoittelevat tasaväkisesti, kumpi on suositumpi pääministeriehdokas. Asetelman luulisi vahvistavan suosikkiehdokkaiden taustapuolueita.

Kirjoittaja on eduskunnan ensimmäinen varapuhemies ja keskustan kansanedustaja Iisalmesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pääministeri joutuu lujille: Kestävyyttä ja hyviä hermoja vaaditaan

Käräjäoikeusuudistuksen virhe on nyt hyvä korjata

Inkluusio toimii teoriassa mutta ei käytännössä

Vankien vaihtoa ja varovaa optimismia

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.