Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Energiapalveluyhtiö Väre on jättänyt kaksiaikaiset sähkösopimukset pois sähkön myyntituotteiden valikoimastaan. Sähkön siirrossa sen sijaan on mahdollista edelleen valita sopimuksia, joissa hinta vaihtelee vuorokaudenajan ja vuodenajan mukaan (Savon Sanomat 17.9.).

Väreen omaksumaa käytäntöä voidaan pitää askeleena kohti älykästä sähköjärjestelmää, jota työ- ja elinkeinoministeriön älyverkkotyöryhmä viime syksynä hahmotteli. Tulee palvelualusta, joka mahdollistaa nykyistä hajautetumman ja vähähiilisemmän sähköjärjestelmän. Asiakas voi itse osallistua sähkömarkkinoille sähkön ostajana ja sen myyjänä. Se edellyttää reaaliaikaista mittausta ja sähkökaupan osapuolten välistä tiedonvaihtoa.

Sähkön hinta määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan perusteella. Aikaisemmin sähkö on ollut halvimmillaan lähtökohtaisesti öisin ja sulan maan aikana. Jatkossa halvin hinta voi olla yön sijasta keskellä päivää. Halvimman hinnan hyödyntämiseen auttaa älymittareihin tuleva kuormanohjaus, joka mahdollistaa niin sanotun kysyntäjouston eli siirtää kulutusta kalliista ajasta halvempaan ja pois verkon tehotasapainon ja taajuuden kannalta kriittisistä tehohuipuista.

Kysyntäjoustoa on lisättävä, koska sähköä tuotetaan entistä enemmän sääriippuvaisilla aurinko- ja tuulivoimalla sekä tasaisella teholla tuotettavalla ydinvoimalla. Kun tuotanto ei jousta, asiakas joustaa. Käytännössä käynee niin, että energiapalveluyhtiöt kokoavat älyohjattuja sähkönkulutuskuormia suuremmiksi kokonaisuuksiksi, kuten suoran sähkölämmityksen omakotitalot yhdeksi ja varaavan sähkölämmityksen omakotitalot toiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Päivän päähän näkee hämärästi

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.