Asioita tapahtuu Trumpista huolimatta

Viime viikon keskiviikkona New York Times julkaisi pitkän kirjoituksen, jossa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallintoon kuuluva korkea virkamies analysoi Valkoisen talon tapahtumia. Laajasti suomalaisten tietoisuuteen kirjoitus tuli, kun Helsingin Sanomat julkaisi sen käännöstoimisto Transfluentin suomennoksena (Helsingin Sanomat 7.9.).

Kirjoitus oli järkyttävä osoitus siitä, että maailman vaikutusvaltaisinta tehtävää hoitaa tällä hetkellä ihminen, josta ei siihen ole. Kirjoittaja paljastaa, että moni Trumpin hallintoon kuuluva virkamies työskentelee uutterasti ”tehdäkseen tyhjäksi osan hänen agendastaan ja pahimmista taipumuksistaan”.

Ongelman ytimenä kirjoittaja pitää Trumpin moraalittomuutta. Ongelmia aiheuttavat myös presidentin impulsiivisuus, pikkusieluisuus, holtittomuus ja demokratian vastaisuus. Silti kirjoittaja pitää suurimpana huolenaiheena sitä, mitä amerikkalaiset ovat kansakuntana sallineet Trumpin tehdä heille: ”Olemme vajonneet hänen mukanaan alas ja sallineet keskustelun ilman kohteliaisuutta”.

Olikin tärkeää, että kirjoitus tuli julki myös suomeksi, sillä Suomessakin on ainakin jonkin verran ihmisiä, jotka pitävät Trumpia eräänlaisena uuden ajan airueena, jolle pitäisi saada pikapikaa kotimainen vastine.

Yksi syy ihailuun Suomessa on se, että Trump näyttää saavan aikaiseksi asioita. Ihailuun ei vain taida olla laisinkaan aihetta. Tuntematon kirjoittaja selittää, että esimerkiksi säännöstelyn purku, historiallinen verouudistus ja vahvempi puolustus ovat tapahtuneet presidentin johtamistyylistä huolimatta, eivät sen ansiosta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Silmät on siniset

Asema ja varallisuus hyvinvointivaltiossa

Pula eläkkeiden maksajista yltyy vuosi vuodelta

Hallituksella ei riittänyt tarmoa sokeriveroon

Vaalipölyä

Historiaan siirtyi hyvin värikäs eduskuntavaalikausi

Rumaa ja ei niin kaunista

Haavetta kryptasta ei ole vielä haudattu

Minna Canth ei taivu yksioikoisiin tulkintoihin

Keskustelu lihaverosta koulii varovaisuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.