Asuntovelallisella on nyt kissanpäivät

Korot ovat nyt niin matalia, että asuntovelallisen voidaan väittää nauttivan kissanpäivistä. Rahalla ei ole hintaa käytännössä lainkaan, kun esimerkiksi kolmen kuukauden euribor on jo 0,36 prosenttia miinuksella. Toisin sanoen jos asuntolainan marginaali on 0,36 tai pienempi, lainalla ei ole enää hintaa, vaan korko on nolla. Riittää, että maksaa pääomaa pois.

Lainojen lyhyet viitekorot eli kolmen, kuuden ja 12 kuukauden euriborit lähtivät laskuun toukokuussa. Ne ovat selkeä osoitus markkinoiden odotuksesta, että korkeasuhdanne on nähty ja suhdannekäänne lähestyy.

Jo yli neljä vuotta jatkuneesta miinuskorkojen kaudesta on ollut se seuraus, että pankit ovat kiristäneet lainaehtojaan. Toisaalta pankit ovat yrittäneet saada halpojen asuntolainojen takaisinmaksajilta edes jotakin tuottoa muun muassa kauppaamalla heille kalliita korkosuojauksia. Viime vuonna ainakin osa asuntovelallisista sai pitkin vuotta pankistaan yhteydenottoja, joiden tarkoitus oli saada asiakas ostamaan lainalle korkosuojaus korkojen nousun varalta. Jos sen teki, nyt on aika katua kallista ja aivan turhaa maksua. Korot toki nousevat, mutta todennäköisesti vasta sitten kun korkosuojauksen aika on jo päättynyt. Tyypillinen korkosuojauksen aika on viisi vuotta.

Halpaakin lainaa kannattaa maksaa aivan normaalisti pois, vaikka kuinka tekisi mieli ottaa lyhennysvapaata. Matalakorkoisen asuntolainan lyhennysten lykkääminen on järkevää vain siinä tapauksessa, että asuntovelallisella on esimerkiksi kulutusluottoja, joissa on merkittävästi korkeampi korko. Sellaisia lainoja on viisasta maksaa etupainotteisesti pois.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lapsia kuin nälkävuosina

Maaseudun eläkeläisiä vaivaa vaihtoehdottomuus

Oikeusvaltion horjuttamiseen ei saa antaa aihetta

Mitähän lukisin

Ilmastoahdistusta ei pidä väheksyä

Ei ole sama, missä maassa maitoa tuotetaan

Uudet palapelit eivät saisi mutkistaa sote-uudistusta

Kohtaa, kuuntele ja kannusta nuorta

Empatiakyvyn rajoja hakemassa

Tällä hetkellä ei ole keinoa korvata turvetta kokonaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.