Atria leikkaa

Kuopiossa ja koko Pohjois-Savossa on totuttu huolestumaan aina, kun Atria ilmoittaa toimintojensa saneerauksesta tai "tehostamisesta", kuten yhtiö itse asian ilmaisee monen muun yhtiön tavoin.

- Miten käy Kuopion Likolahden, Savossa kysytään ja pelätään pahinta. Pelko ei ole turha, sillä vuosien saatossa Atria on leikellyt savolaista tukijalkaansa reippaasti ja lisännyt vastaavasti lihaa Nurmoon sijoitettuun eteläpohjalaiseen jalkaansa.

Maanantaina Atria ilmoitti jälleen aloittavansa neuvottelut noin 230 työpaikan vähennyksestä, millä yhtiö laskee saavuttavansa noin neljän miljoonan kustannussäästöt. Kovimmat iskut kohdistuvat nyt Keski-Pohjanmaalle Kannukseen ja Kanta-Hämeeseen Forssaan. Kannuksessa Atria aikoo sulkea kokonaan Pouttu Oy:ltä hankitut tuotantolaitokset. Se on kova isku kaupungille. Forssassa väkeä vähennettäisiin sielläkin enemmällä kuin puolella.

Kuopio näyttäisi jäävän tällä kertaa voiton puolelle, kun Likolahteen siirrettäisiin osa Kannuksen naudanteurastuksesta. Työpaikkojen lisäys olisi vain muutamia. Eniten saneerauksesta on hyötymässä nytkin Nurmo, jonne tuotannon keskittämisen lasketaan tuovan noin 60 uutta työpaikkaa.

Atria on taistellut menestyksellisesti Suomen lihamarkkinoiden herruudesta HK Ruokatalon kanssa. Pörssiyhtiötä on johdettu lujalla kädellä, ja se on tehnyt maakunnissa kipeää. Lihakarjan kasvattajilla on periaatteessa paljon sananvaltaa yhtiössä, mutta pörssissä kilpaillaan pörssin ehdoin. Lihan tuottajahinta ei ole noussut samassa suhteessa Atrian voittojen kanssa, vaan kehitys on ollut jopa päinvastainen.

Uusin saneeraus herättää paljon keskustelua erityisesti Keski-Pohjanmaalla. Liha-ala on kuitenkin jo niin keskittynyt, että puheet jäävät puheiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.