Atria sivuutti maito- Suomen lihantuottajat

Lihayhtiö Atrian viime vuosien toimintalinja on ollut Savosta nähtynä hyvin selkeä: teurastusta keskitetään yhä voimallisemmin Etelä-Pohjanmaalle ja ajetaan samanaikaisesti alas Savossa, jonka lihantuottajat ovat olivat kuitenkin aikanaan tasaveroisesti perustamassa pohjalaisten "itikkalaisten" ja savokarjalaisten "lihakuntalaisten" yhteistä yritystä.

Erityisesti Kuopiossa on koettu pettymys toisensa perään, kun Likolahteen sijoittunutta tuotantoa on leikattu pala kerrallaan. Viime aikoina Kuopiossa on teurastettu enää nautoja. Nyt tulee Seinäjoelta tieto, että sekin lopetetaan ja naudanteurastus keskitetään Kauhajoelle kymmenen miljoonan euron uusinvestoinnein. Kuopiolle Atrian päätös merkitsee 120 työpaikan menetystä.

Atria perustelee naudanteurastuksen ja lihanleikkuun lopettamista Kuopiossa sillä, että Likolahden laitokset ovat teknisesti vanhentuneita. Tähän pitää vastata vastakysymyksellä: Miksi Likolahdessa on jääty teknisesti jälkeen?

Tärkein syy siihen löytyy Atrian omasta politiikasta: Kuopion tuotantolaitoksia ei ole haluttu kehittää, vaan on tyydytty jatkamaan toimintaa vain niin kauan kuin nykyinen konekanta antaa myöten.

Savolaiset ovat valittaneet itsepintaisesti Atrian johdolle, miten heidät jätetään yhtiössä kerta toisensa perään lapsipuolen asemaan. Naudanteurastuksen keskittäminen Etelä-Pohjanmaan eteläosiin Kauhajoelle on nyt isku koko maito-Suomelle, jossa kasvatetaan suurin osa Suomen nautakarjasta.

Etelä-Pohjanmaa on erikoistunut ennen muuta siankasvatukseen, ja sillä on voitu perustella sikateurastuksen kokoamista Nurmon jättiteurastamoon. Eri alueiden tasapuolisen kohtelun vuoksi naudanteurastukset pitäisi ehdottomasti sijoittaa Savoon tai muihin karjataloudesta eläviin maakuntiin. Näin ei ole tapahtunut. Eteläpohjalaiset ovat jyränneet tahtonsa läpi yhteisyrityksessä ja savolaiset tyytyneet pienin mutinoin osaansa.

Aivan viime aikoina Savossa ei ole tyydytty vain nurisemaan, vaan on alettu vaatia myös konkreettisia toimia maito-Suomen lihantuottajien hyväksi. On tuotu esille vaatimus, että jos Atria ei halua investoida Likolahteen, niin on rakennettava uusi, ajanmukainen naudanteurastamo jonnekin muualle Savoon. Yhtenä varteenotettavana paikkana on mainittu Kiuruvesi.

Kauhajoki-päätös tietää sitä, että Atriaa on turha toivoa mukaan Savon naudanteurastamo-hankkeisiin. Lihakunnan savolaiset tuottajajäsenet ovat olleet varsin lojaaleja Atrialle, mutta riittääkö heidänkään kärsivällisyytensä loputtomiin? Savo ei voi jäädä lihantuotannossa pelkäksi kasvattaja-alueeksi, vaan sen on saatava myös oma kohtuullinen osansa jatkojalostuksesta.

Jos Atria kieltäytyy yhteistyöstä, maitosuomalaisten nautakarjan kasvattajien on haettava itselleen Atriaa ymmärtäväisempiä kumppaneita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Kulmuni on köysissä

Viitostie parantuu sumppu kerrallaan

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.