Avainryhmät kuriin

SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT aloitti illalla lähes koko autoliikennettä koskevan lakon. Autonkuljettajat ovat yksi avainryhmistä. Heidän lakkonsa tuntuu välittömästi niin heidän omien työnantajiensa kukkaroissa, mutta myös koko muun yhteiskunnan toiminnassa.

Kuljettajien vaatimukset ovat tässä taloudellisessa tilanteessa ylimitoitettuja ja jopa röyhkeitä. Kuljettajat vaativat paljon enemmän, kuin jo uudet sopimuksensa tehneet palkansaajat ovat saamassa. Lakkoa ei kuitenkaan voi pitää sellaisena uhkana yhteiskunnalle ja taloudelle, että sen lopettamiseksi pitäisi aloittaa poikkeustoimia.

Toisin on, jos lakkonsa aloittavat torstaina myös AKT:laiset satamien ahtaajat. Satamalakko pysäyttäisi Suomen ulkomaankaupan ja aiheuttaisi talouskasvulle vaurioita, joista toipuminen veisi vuosia. Lakko myös lisäisi työttömyyttä vientialoilla.

Yhteiskunta ei periaatteessa ole avuton AKT:n uhkausten edessä. Hallituksella ja eduskunnalla olisi mahdollisuus säätää pikavauhtia laki, jolla mahdollista lakkoa voitaisiin murtaa. Vuonna 2005 hallitus oli valmis murtamaan rajavartijoiden lakon, joka olisi ajoittunut yleisurheilun Helsingin MM-kisojen aikaan. Reilu kaksi vuotta sitten hoitajat olisi pakotettu suojelutyöhön potilasturvallisuuslain avulla.

Jos satamalakko alkaa, se vauhdittaa keskustelua pakkosovinnosta. Suomessa työriidan osapuolet pakotetaan sovitteluun, mutta heitä ei voi pakottaa sovintoon, niin kuin vaikkapa Norjassa ja Tanskassa.

Olisiko järkevää pohtia myös Suomessa Norjan mallia? Se voisi tarkoittaa sitä, että avainryhmien ja pitkittyneiden lakkojen lopettamiseksi perustettaisiin sovittelulautakunta, joka yksimielisellä päätöksellä voisi pakottaa riitapuolet sopimukseen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.