Avo-BMW kesäksi

Kevan toimitusjohtaja Merja Ailuksen työsuhde-edut ovat hulppeat, mutta niin on Kevan sijoitusomaisuuden arvokin.

Ailuksen korvaus pitää sisällään 18000 euron kuukausipalkan sekä asunto-, auto- ja puhelinedun. On vaikea sanoa, onko Ailuksen virkamiespalkka liian kova, sillä Kevalla on yli 500 työntekijää ja sijoitusomaisuutta noin 37 miljardia euroa.

Joitakin kysymyksiä Kevan tapaus herättää. Eikä niihin tullut vastauksia eilisessä tiedotustilaisuudessa.

Eikö Ailus saa mielestään riittävää korvausta työstään?

Keva hankki toimitusjohtajalle lyhyen ajan sisällä kaksi kallista työsuhdeasuntoa. Niistä toinen on tyhjillään ja tuottamattomana. Uudempi asunto maksoi 1,1 miljoonaa euroa ja siihen tehtiin remonttia 250000 eurolla. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan yksityiskohdissa ei ole pihistelty.

Lisäksi Ailukselle hankittiin ärhäkkä ajopeli. Se piti saada kiireellä kesäksi. Ongelma oli ilmeisesti siinä, ettei Ailus ei saanut vanhaa autoa kaupaksi. Tilanne ratkesi niin, että Keva osti toimitusjohtajan vanhan auton päiväksi ja treidasi sen saman tien autoliikkeeseen. Autoliike puolestaan myi Kevalle nyt jo kuuluisuuteen nousseen avo-Bemarin nimellisesti 29000 eurolla, summalla joka alittaa 30000 euron kynnysarvon. Auton oikea hinta oli noin 46000 euroa eli se olisi hankintalain mukaan pitänyt kilpailuttaa.

Kilpailuttaminen olisi hidastanut hankintaa, eikä Ailus olisi ehkä ennättänyt saada juuri mieleistään avoautoa kesäkeleille.

Iltalehti paljastaa, että Ailus on ollut autoasiassa kertomaansa aktiivisempi. Siksi on perusteltua epäillä, että Ailuksen suhteellisuudentaju on pettänyt.

Ehkä Ailus on nyt julkisuuden kautta muuttanut käsitystään palkkatasostaan–ja siitä, millaista luksusta on kohtuullista kustantaa toisten eläkerahoilla?

Voiko toimitusjohtaja siirtää vastuun hallinto-osastolle?

Ailus on vierittänyt vastuuta johtamansa eläkeyhtiön hallinto-osastolle. Puheet ovat erittäin epäloogisia. On ymmärrettävää, että toimitusjohtaja ei voi kaikkia asioita tarkistaa. Mutta on epäuskottavaa, ettei hän olisi kiinnittänyt mitään huomiota etuihin, joita hänelle oltiin hankkimassa.

Ailus myi johtajamalleen eläkeyhtiölle yksityisautonsa, joka meni sitten vaihdossa hänen työsuhdeautoonsa. Hieman huolestuttaa, jos Ailus ei ymmärtänyt, mistä siinä oli kyse.

Eikä sekään ole uskottavaa, ettei Ailus olisi tajunnut, missä mittakaavassa mihinkään on hänelle valmistuva keittiöremontti.

Johtaja, joka ei yksiselitteisesti kanna vastuuta ja vierittää sitä kömpelösti alaspäin, on pitkässä juoksussa huonossa asemassa. Tämän jälkeen on syytä miettiä, millaista arvostusta Ailus nauttii Kevan työntekijöiden keskuudessa.

Mitä kertoo Ailuksen johtamisesta se, ettei hän ole aiemmin puuttunut outoihin käytäntöihin?

Keva on jotenkin jälkijättöisesti pullahtanut uuden maailman puolelle. Huomiota kannattaisi kiinnittää siihen, ettei Keva ole tehnyt elettäkään korjatakseen rämettyneitä prosesseja ja käytäntöjä oma-aloitteisesti.

Esimerkiksi kilpailutuslain tulkinta on ollut koko ajan selvästi virheellinen. Tulkinta näyttää ulkopuolisesta tahalliselta kikkailulta. Myös kohtuuttomat asuntoedut remontteineen ovat kelvanneet tähän päivään saakka Kevan johtajille varsinkin, kun asuntojen verotusarvot on määritelty alakanttiin.

Miten Ailus ohitti kokeneemmat ja ansioituneemmat hakijat?

Vanhan maailman menosta kertoo se, miten Kevan johtaja valittiin. Nimitystä on moitittu poliittiseksi ja sellainen se ilmeisesti oli. Julkisuudessa on ihmetelty, millä perusteella kokeneempia, koulutetumpia ja ansioituneempia ehdokkaita sivuutettiin.

Mitä Keva aikoo tehdä sille, että Ailiuksen tapaus näyttää ulospäin pahalta?

Tiedotustilaisuuden perusteella ei paljon mitään. Esimerkiksi Kevan hallitus on määrännyt selvityshenkilöksi Kevan talousjohtajan, vaikka selvittäjän pitäisi tällaisessa tilanteessa tulla Kevan ulkopuolelta.

Mitä Keva aikoo tehdä sille, että Ailuksen tapaus tulee näyttämään pahalta myös tilintarkastuksen ja muiden selvitysten jälkeen?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.