Avoimuus on lähtökohta

Pieksämäen kaupunki sanoutui perjantaina irti Varkauden-Pieksämäen seudun koheesio- ja kilpailukykyohjelmasta ja samalla koko seutusopimuksesta. Jo aikaisemmin Pieksämäki on irtautunut seudullisesta sosiaali- ja terveyspalveluiden hankkeesta eli ns. Keski-Savon mallista.

Irtisanoutumisen syyt ovat epäselvät. Julkisuuteen on kerrottu vain Pieksämäen kaupungin virkamiesjohdon kiusaantuneen siitä, että asiat ovat tulleet julkisuuteen liian aikaisin. Pieksänmäen kaupunginjohtaja Tapio Turunen sanoi Savon Sanomissa (15.10.), että asioiden liian aikainen tulo julkisuuteen on vaikuttanut pieksämäkeläisen luottamushenkilöiden "kykyyn ymmärtää yhteistyötä ja sen merkitystä".

Turunen sanoo, että parempia tuloksia saataisiin, jos johtavat virkamiehet saisivat valmistella asioita ilman julkisuutta.

Tehdyistä ratkaisuista ja kaupunginjohtaja Turusen lausunnoista syntyy väkisin vaikutelma, että Pieksämäki lähti mukaan suunnittelemaan Keski-Savon kaupunkien ja kuntien yhteistyötä ilman, että tavoitteista olisi käyty kunnollista keskustelua luottamushenkilöiden kanssa. Ilman perusteellista keskustelua Pieksämäki myös päätti vetäytyä yhteistyöstä.

Vaikutelmaa vahvistaa Pieksämäen keskustalaisen kaupunginvaltuutetun Risto Ockenströmin tunnustus (SS 15.10), että hän ei tunne seutuyhteistyön nykytilaa, koska sitä on valmisteltu pienessä piirissä eikä kunnollista keskustelua luottamushenkilöiden tasolla ole käyty.

Jo vuosia voimassa olleen julkisuuslain kantava periaate on, että asioista on tiedotettava ihmisille jo siinä vaiheessa, kun niitä valmistellaan. Näin varmistetaan, että esimerkiksi kuntalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa. Useimmiten vaikuttamiseen ei ole mahdollisuuksia, jos julkisuuteen tuodaan jo käytännössä päätettyjä asioita.

Onkohan tämä periaate nyt unohtunut Pieksämäen kaupungin virkamiesjohdolta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.