Avoimuutta tarvitaan muuallakin kuin politiikassa

Eivätkö he koskaan opi? Tätä voisi kysyä taas kerran, kun maan tunnetuimpiin kuuluva poliisimies on syytettynä lahjusten ottamisesta ja kunnallisen eläkevakuutusyhtiön johtaja julkisesti paheksuttavana ylellisestä elämästä yhtiön laskuun.

Kansainvälisissä vertailuissa Suomi esiintyy kunniakkaasti maana, jossa on vähiten korruptiota koko maailmassa. Ulkopuoliset sen saattavat jopa uskoa, mutta meidän suomalaisten oma usko on joutunut kovalle koetukselle Poliitikkojen ja puolueiden vaalirahasotkut, yritysjohtajien toisilleen myöntämät hulppeat taloudelliset edut ja monet pienemmät kohupaljastukset ovat kertoneet, ettei julkinen tai yksityinen moraali ole Suomessa enää niin luja kuin sen on luultu olevan. Kulissit ovat kauniit, mutta niiden takana tapahtuu ikäviä asioita.

Rumiksi muuttuneiden ”maan tapojen” uskottiin siistiytyneen viime vaalikaudella, kun erityisesti pääministeri Matti Vanhasen ja muiden keskustalaisten poliitikkojen vaalirahoitukseen liittyneitä epäselvyyksiä reposteltiin julkisesti ja myös oikeudessa vuosikausia. Korvilleen saaneita poliitikkoja oli myös kokoomuksen Ilkka Kanerva, jolle ystävät kustansivat harvinaisen suurelliset syntymäpäivät.

Vanhanen joutui väistymään päivänpolitiikasta, vaikkei hänen kohuttu lautakasajuttunsa kuivuikin lopulta kokoon. Myös Kanerva on vetäytynyt puolueensa ykkösketjusta lähemmäksi vilttiketjua. Kohujulkisuuden merkittävin seuraus oli, että eduskunta tarkisti vaalirahoituksen pelisääntöjä ja toi politiikkaan uutta, kaivattua avoimuutta.

Poliitikoille vuosien 2007–2011 vaalikausi oli siis harvinaisen kova koulu. Ilmiselvästi poliitikot ottivat myös opikseen Vanhasen, muiden keskustavaikuttajien ja Kanervan tapauksista. Politiikka sinällään on jatkunut varsin myrskyisenä ja epäluuloisena myös tällä vaalikaudella, mutta vaalirahasotkujen sijasta nyt kiistellään asiapohjalta milloin kunta-, milloin sote-uudistuksesta tai siitä, pitääkö suomalaisten lainata rahojaan epäluotettaville eurooppalaisille.

Olisi luullut, että poliitikkojen perusteellinen julkinen höykytys olisivat lisänneet nöyryyttä myös kansakunnan muissa johtavissa miehissä ja naisissa. Viime päivien kohut osoittavat valitettavasti, ettei yritysmaailman huipulla ole opittu juurikaan mitään. Korkeat johtajat ovat jatkaneet rahastusta piittaamatta siitä, mitä säästölinjalle ajetut kansalaiset ajattelevat. Poliitikot ovat toivoneet valtionyhtiöiden näyttävän hyvää esimerkkiä, mutta nekin puheet ovat kaikuneet kuuroille korville.

Demokratiassa poliitikot ovat jatkuvasti kansalaisten tarkkailussa. Yrityspuolella ylimmän johdon asema on helpompi, kun liki kaikissa asioissa voidaan vetäytyä aina kätevästi liikesalaisuuden taakse. Mitä räikeämmiksi kasvavat tulojen ja etuuksien erot yläluokan ja tavallisen kansan välillä, sitä suuremmaksi kasvaa kansan tyytymättömyys. Oman etunsa vuoksi talouselämän suljetun piirin pitäisi arvata oma tilansa ja näyttää avoimesti kaikille, mihin heidän ylivertaiset ansionsa perustuvat.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.