Avun saa suomeksi

Suomalaiset sairaanhoitajat ovat olleet haluttua työvoimaa erityisesti naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa, eikä tästä ole katsottu olevan haittaa näitten maitten potilaille. Lähinnä on ihmetelty, miten norjalaisilla on varaa maksaa niin suuria summia hoitohenkilökunnalle.

Mutta mikä on ääni kellossa, jos muuttoliike kääntyy päinvastaiseen suuntaan? Miten käy suomalaisen potilaan, jos hoitajat tai lääkärit eivät puhu samaa kieltä kuin heidän hoidettavansa?

Kaikki ennusteet viittaavat siihen, että terveydenhuolto kansainvälistyy vääjäämättä myös paljolti yksikielisessä ja yksikulttuurisessa Suomessa. Toistaiseksi vierasmaalaisesta hoitohenkilökunnasta ei kannata kantaa vielä kovin suurta huolta, kertoo Lääkärilehden julkaisema tuorein lääkäritilasto. Viime vuoden alussa Suomessa oli 17 796 työikäistä lääkäriä, joista vain 596 eli kolme sadasta oli muita kuin Suomen kansalaisia.

Noista liki 18 000 lääkäristä yli 16 000 oli puhtaasti suomenkielisiä. Toisen kotimaisen puhujia oli reilut 700. Kolmanneksi eniten oli venäjää äidinkielenään puhuvia, mutta heitä oli jo alle 300. Heistäkin kaksi kolmasosaa oli Suomen kansalaisia.

On täysi syy olettaa, että niin suomenruotsalaiset kuin suomalaistuneet venäläislääkärit puhuvat hyvää Suomea. Muita kansallisuuksia edustavista vajaasta 600 lääkäristä oli joka kolmas virolaisia, jotka hekin omaksuvat nopeasti pohjoisen sukukansan puhetavan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Päivän päähän näkee hämärästi

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Etätöiden purkamisessa syytä varovaisuuteen

Pieni kirkas tippakin punnitaan tarkasti

Vihreät miehet apuun Valko-Venäjällä

Yliampuvat kaupunkivisiot vanhenivat käsiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.