Barack Obamalla on pelisilmää

Yhdysvaltain tuleva presidentti Barack Obama on tähän mennessä nimittänyt ministeri- ja avustajakaartin, josta voi hyvin käyttää sanaa "uskottava". Joukko koostuu voimakkaista, itsenäisistä ja älykkäistä ihmisistä.

Näkyvin veto oli ilman muuta Hillary Clintonin nimittäminen ulkoministeriksi. Obama osoitti Clinton-nimityksellään, että hänellä on pelisilmää ja laajaa ajattelukykyä. Demokraattien esivaaleissa kitkerän tappion kärsinyt Clinton on nyt yllättäen Obaman lähipiirissä eikä oppositiossa.

ONKO Clintonin Obamalle riski vai ei? Tähän on vaikea vastata juuri nyt, kun kummankaan virkakausi ei ole edes alkanut. Clintonin voimakastahtoisuus koituu mitä todennäköisimmin Obaman hallinnon ja sitä myötä maan hyväksi. Ei ole epäilystä, etteivätkö Obama ja Clinton ole sopineet riitansa, joita puhkesi esivaalikampanjan aikana. Nyt kaksikolla on näytön paikka.

Mutta onko Hillary Clintonin puoliso, ex-presidentti Bill Clinton riski Obamalle? Tuskin. Entinen presidentti voi antaa viisaita neuvoja, jos niitä tarvitaan. Hänen kokemustaan ei sovi vähätellä.

Hillary Clintonin etu on, että hän tuntee entuudestaan paljon maailman johtajia ja merkkihenkilöitä. Hän on älykäs, uskottava ja edustava. On myös hienoa, että USA:n ulkoministerinä jatkaa nainen. Nykyinen republikaaninen ulkoministeri Condoleezza Rice ylisti seuraajaansa sanomalla, että "Hillary tuo valtavasti energiaa, älykkyyttä ja taitoa asemaansa. Hän rakastaa syvästi Yhdysvaltoja ja on suuri innoituksen lähde lukuisille amerikkalaisille"(Iltalehti 2.12.).

Aikamoista tekstiä republikaanilta!

Kun Hillary Clinton päätti lähteä ulkoministeriksi, hän saattoi samalla sanoa hyvästit presidenttihaaveilleen. Hillary on nyt 61-vuotias ja seuraavat vaalit ovat vasta neljän vuoden kuluttua. Jos Obama hoitaa oman tonttinsa hyvin, hän on edelleen demokraattien ykkösehdokas.

RICEN Clintoniin kohdistamat kauniit sanat tulevat varmasti sydämestä. Yhdysvallat tarvitsee demokraattien ja republikaanien yhteistyötä. Edessä ovat isot taloustalkoot, jotka presidentti George W. Bush on jo käynnistänyt.

Usko Bushin hallinnon talouskykyihin on tosin mennyt jo ajat sitten. Siksi vallanvaihdos tulee hyvään aikaan.

Maailmanlaajuinen taantuma-aalto on kaikille maille suuri haaste. Sitä se on erityisesti USA:lle, joka on "kaiken pahan alku ja juuri".

Talousahdinkohan käynnistyi Yhdysvalloista, ja näyttää vahvasti siltä, että sen on näytettävä muulle maailmalle mallia, kuinka kriisistä palataan nousukauteen.

OBAMA puhui vaalikampanjansa aikana paljon maansa keskiluokasta. Sen hyvinvointiin tulisi hänen mielestään nyt panostaa. Hän pitänee lupauksensa, mutta muutos ei tapahdu hetkessä. USA ja valtaosa muuta maailmaa tarpoo syvässä suossa ensi vuoden, ehkä pitempään.

Muutos parempaan voi tosin tapahtua nopeastikin, jos paljon kirottujen markkinavoimien usko palautuu Amerikkaan. Kun Obama hiljattain ilmoitti nimittävänsä keskuspankki Fedin johtotehtävissä toimineen Timothy Geithnerin valtiovarainministeriksi, pörssikurssit ponkaisivat ylös.

GEITHNERIN nimi tuo uskottavuutta Obaman hallintoon. Obama osoitti omaavansa hyvän psykologisen silmän monissa muissakin ministerinimityksissä. Obama lupasi vetää amerikkalaisjoukot Irakista 16 kuukaudessa, jos hänet valitaan presidentiksi. Hän on sittemmin loiventanut hieman sanomaansa. Obama on luvannut lopettaa Kuubassa sijaitsevan pahamaineisen Guantanamon vankileirin. Taas yksi lupaus, joka on pidettävä.

Tulevalla hallinnolla on erinomaiset lähtökohdat siksi, että ministeri- ja avustajavalinnat on tehty viisaudella ja asiantuntemuksella. Obaman ympärillä on käytännönläheisiä ihmisiä, joilla on asiantuntemusta, särmää ja omaa tahtoa.

Obama haki joukkoihinsa sparraajia. Ei nyökytteleviä jees-ihmisiä.

Hän sai mitä halusi. Pian on tekojen aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.