Bin Ladenin hirmuteot synkkää historiaa

Maailman etsityimmän rikollisen Osama bin Ladenin kiinni saaminen ja surmaaminen viime sunnuntaina oli tärkeä voitto terrorismin vastaisessa taistelussa.

Kymmenen vuoden ihmisjahdin lopputulos oli osoitus siitä, etteivät etsityimmät rikolliset ole turvassa missään. Terroristijohtajan eliminoiminen on suuri saavutus etenkin Yhdysvalloille, jonne bin Ladenin johtama al Qaida-terroristijärjestö iski tuhoisasti syyskuussa 2001.

Bin Laden oli vastuussa tuhansien viattomien ihmisten tappamisesta. Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen al-Qaida-johtaja sai amerikkalaiset sota- ja turvallisuusjoukot kannoilleen. Silloinen USA:n presidentti Georg W. Bush julisti sodan terrorismia vastaan.

Presidentin Barack Obaman eilinen ilmoitus bin Ladenin surmaamisesta oli ilouutinen koko maailmalle, mutta kuitenkin vain osavoitto terroristeja vastaan käytävässä sodassa. Viikonvaihteen isku saattaa poikia kostohyökkäyksiä eri puolilla maailmaa.

Bin Laden loi pohjan terroristijärjestölleen Afganistanissa ja Pakistanissa, kun hän uskonveljiensä kanssa taisteli Neuvostoliittoa vastaan. Al-Qaida perustettiin 1980-luvun lopulla Neuvostoliiton vetäytyessä Pakistanista. Bin Laden on kokenut erityisesti amerikkalaisten sortavan muslimeja. Hän saarnasi al Qaidassa kansainvälistä jihadia, pyhää sotaa Yhdysvaltoja vastaan.

Se, että bin Laden löytyi Pakistanista, ei ollut yllätys. On todennäköistä, että terroristijohtaja on saanut apua myös Pakistanin valtaapitäviltä. Yhtä todennäköistä on, että vihje terroristijohtajan olinpaikasta tuli Pakistanin hallitusta lähellä olevista piireistä.

Afganistan on ollut näkyvin sotatanner terrorismia vastaan käytävässä sodassa. Todellisuudessa naapurivaltio Pakistan on ehkä vieläkin pahempi terroristien pesäpaikka. Maan puhdistaminen terroristeista on kuitenkin vaikeaa, sillä ääri-islamilaisilla talebaneilla on maassa suuri kannatus.

Bin Ladenin eliminoiminen on symbolisesti merkittävää. Asiantuntijoiden mukaan bin Laden osallistui viime aikoina vähän - jos ollenkaan - operatiiviseen johtamiseen. Yleisesti arvioidaan, että bin Ladenin kuoltua al-Qaidan johtajaksi nousee nykyinen kakkosmies Aiman al-Zawahri.

Yhdysvaltain johtama maailmanlaajuinen terroristijahti on saanut al-Qaidan muuttamaan taktiikkaansa. Se toiminee nyt eri puolilla maailmaa pienissä soluissa, eivätkä ne välttämättä ole enää samantyyppisen yleisjohdon alaisia kuin esimerkiksi 2000-luvun alussa. Solujen keskinäiset yhteydet ovat vähäisiä tai niitä ei ole ollenkaan. Siksi terroristien jäljille on vaikea päästä.

Terrorismin uhka ei häviä bin Ladenin eliminoimisen jälkeen. Paras keino vähentää terrorismia on tehdä sellaisia poliittisia ratkaisuja, jotka eivät lietso väkivaltaa. Tärkeää on myös turvallisuusviranomaisten maailmanlaajuisen yhteistyön tiivistäminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.