Blokkiutuminen idullaan

Kansanedustajat jäivät tiistaina kesälomalle. Tällä kertaa loma päästiin aloittamaan hieman tavallista myöhemmin eli vasta kesäkuun viimeisenä päivänä. Tavallisesti viimeinen täysistunto on osunut juhannuksen alle. Tänä vuonna juhannus oli aikaisin ja myös huhtikuussa pidetyt vaalit pitkittivät eduskunnan kevätistuntokautta.

Seuraava eduskunnan täysistunto järjestetään näillä näkymin syyskuun 8. päivänä eli runsaan kahden kuukauden kuluttua. Jo elokuussa alkavat kuitenkin eduskuntaryhmien kesäkokoukset, joissa valmistaudutaan syysistuntokauteen.

Viimeisinä töinään eduskunta käsitteli juhannuksen alla annettua Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ensimmäistä lisätalous­arviota. Erikoista oli, että oppositioon vaalien jälkeen joutuneet SDP, vasemmistoliitto ja vihreät jättivät lisätalousarvioesitykseen yhteisen vastalauseen.

SDP:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen esitti jo pian vaalien jälkeen, että eduskunnan vasemmistopuolueet ja vihreät muodostaisivat yhdessä varjohallituksen. Sellaista ei ainakaan toistaiseksi ole koottu, mutta yhteistä oppositiopolitiikkaa kolme puoluetta kuitenkin ovat ryhtyneet hahmottelemaan.

Sipilän hallituksessa ovat mukana eduskunnan kolme suurinta porvaripuoluetta. Sitä vastassa ovat eduskunnassa kolme seuraavaksi suurinta puoluetta, jotka tekevät yhteistyötä. Puoluekentän blokkiutuminen on idullaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.