Boikoteissa piilee riski vastaboikoteista

Kuopiolaistaustaisen Musti ja Mirri -lemmikkitarvikeketjun toimitusjohtaja Mika Sutinen on liittynyt pienimuotoiseen kampanjaan Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia vastaan. Boikotin käynnisti Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila pari viikkoa sitten Facebookissa (Yle 21.2.). Sekä Sutinen että Kurttila ovat päättäneet välttää Yhdysvaltoihin matkustamista niin kauan kuin Trump on presidenttinä.

Sutinen korostaa Kurttilan tavoin toimivansa asiassa yksityishenkilönä eikä yhtiönsä edustajana. Hän on huolissaan lehdistön- ja sananvapaudesta Trumpin mustamaalatessa mediaa. Sutinen ilmaisee myös pettymystä USA:han, joka on edustanut hänelle demokratiaa (SS 22.2.). Viime syksynä Sutinen oli julkisuudessa autettuaan kahta irakilaista turvapaikanhakijaa perustamaan Kuopioon piirakkaleipomon.

Musti ja Mirri sekä Finlayson saavat johtajiensa ulostuloista väistämättä ylimääräistä julkisuutta. Eleitä hyvien asioiden puolesta on silti syytä arvostaa ilman kyynisiä taka-ajatuksia. Yhteiskunnallinen aktiivisuus on yritysjohtajille sallittua siinä missä kaikille kansalaisille. Politiikka ja talous eivät ole yhteiskunnassa tai ihmiselämässä erillisiä saarekkeita.

Boikottikampanjoihin sisältyy aina omat riskinsä etenkin, kun otetaan kantaa poliittisiin kahtiajakoihin. Boikotti voi johtaa vastaboikottiin. Suomessa kansalaismielipide Trumpia kohtaan on yleisesti varsin kriittinen. Maailmanmarkkinoilla yritykset pyrkivät kuitenkin välttämään vahvoja poliittisia kannanottoja, jotka voivat suututtaa laajoja ihmisryhmiä. Vientiyritysten johtajina Sutista ja Kurttilaa onkin kiitettävä siviilirohkeudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.