Boikoteissa piilee riski vastaboikoteista

Kuopiolaistaustaisen Musti ja Mirri -lemmikkitarvikeketjun toimitusjohtaja Mika Sutinen on liittynyt pienimuotoiseen kampanjaan Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia vastaan. Boikotin käynnisti Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila pari viikkoa sitten Facebookissa (Yle 21.2.). Sekä Sutinen että Kurttila ovat päättäneet välttää Yhdysvaltoihin matkustamista niin kauan kuin Trump on presidenttinä.

Sutinen korostaa Kurttilan tavoin toimivansa asiassa yksityishenkilönä eikä yhtiönsä edustajana. Hän on huolissaan lehdistön- ja sananvapaudesta Trumpin mustamaalatessa mediaa. Sutinen ilmaisee myös pettymystä USA:han, joka on edustanut hänelle demokratiaa (SS 22.2.). Viime syksynä Sutinen oli julkisuudessa autettuaan kahta irakilaista turvapaikanhakijaa perustamaan Kuopioon piirakkaleipomon.

Musti ja Mirri sekä Finlayson saavat johtajiensa ulostuloista väistämättä ylimääräistä julkisuutta. Eleitä hyvien asioiden puolesta on silti syytä arvostaa ilman kyynisiä taka-ajatuksia. Yhteiskunnallinen aktiivisuus on yritysjohtajille sallittua siinä missä kaikille kansalaisille. Politiikka ja talous eivät ole yhteiskunnassa tai ihmiselämässä erillisiä saarekkeita.

Boikottikampanjoihin sisältyy aina omat riskinsä etenkin, kun otetaan kantaa poliittisiin kahtiajakoihin. Boikotti voi johtaa vastaboikottiin. Suomessa kansalaismielipide Trumpia kohtaan on yleisesti varsin kriittinen. Maailmanmarkkinoilla yritykset pyrkivät kuitenkin välttämään vahvoja poliittisia kannanottoja, jotka voivat suututtaa laajoja ihmisryhmiä. Vientiyritysten johtajina Sutista ja Kurttilaa onkin kiitettävä siviilirohkeudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaipa se polla taas räjähtää Jaana-tädin kotona kello 20.30

Yli vuoden työttömänä olleita on yhä valtavasti

Tavanomainen vierailu veti Suomen myrskyn silmään

Julkishallinto ja palvelut uuden edessä?

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Lemmenjoen kohun käsittely jatkuu vain

Uusi tukialuejako synnytti riidan vanhoilta pohjilta

Korvaako internet television?

Lapsia kuin nälkävuosina

Maaseudun eläkeläisiä vaivaa vaihtoehdottomuus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.