Bonusjärjestelmät voivat haitata kilpailua

Elokuussa 2015 vakuutusyhtiö Ifin aloitteesta käynnistynyt selvitystyö OP:n bonusohjelman kilpailua rajoittavasta vaikutuksesta päättyi maanantaina, kun kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) totesi, ettei näyttöä ohjelman merkittävästä vahingollisuudesta kuluttajille tai määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä löytynyt. Samalla virasto totesi, että bonusten verokohtelu pitäisi muuttaa kilpailuneutraaliksi. Päätöstä voidaan tulkita niin, että OP:n bonusjärjestelmällä on KKV:n mielestä kilpailua rajoittava luonne.

OP muutti bonusohjelmaansa marraskuussa 2011, kun Verohallinto uusi tulkintansa. Käyttämättömiä bonuksia ei voinutkaan enää nostaa rahana, ennakonpidätys maksaen, vaan verottajan linjauksen mukaan bonusten käyttö piti ohjata pelkästään palvelumaksuihin, joiksi myös vakuutusmaksut lavean tulkinnan mukaisesti OP:ssa rinnastettiin.

Toisin sanoen KKV katsoo, että bonusjärjestelmää pitäisi muuttaa joko niin, että bonuksia voi nostaa myös käteisenä tai niin, että vakuutusmaksuja ei rinnasteta enää palvelumaksuihin. Virasto on käynyt aiheesta keskusteluja verottajan kanssa, tuloksetta. Seuraavaksi virasto ottaa yhteyttä valtiovarainministeriöön ja harkitsee jopa lakialoitetta aiheesta.

KKV on oikealla asialla. Hinnoittelun pitää olla läpinäkyvä kuluttajalle, jotta hän voi verrata vaihtoehtojen edullisuutta. Tosin, jos KKV saa tahtonsa läpi ja pankkibonuksia voi jatkossa nostaa jälleen rahana, siis veronalaisena pääomatulona, ehkä kuluttaja silloin kysyy, miksi KKV ei kiinnitä huomiota S-ryhmän bonuksiin, vaikka kaupparyhmä maksaa bonuksensa verovapaasti, toimii pankkimarkkinoilla ja myöntää bonusta vakuutusmaksuista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.