Brexit etenee kitisten paukahdusta odotellessa

Odotettu Britannian parlamentin alahuoneen äänestys EU-erosopimuksesta osoittautui vain yhdeksi välinäytökseksi pitkittyneessä epävarmuudessa. Pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman sopimuksen kaatumista osattiin ennakoida, ja lievästi yllättävinä saattoi pitää vain murskalukemia 202–432.

Keskiviikkoiltana parlamentti käsitteli työväenpuolueen epäluottamuslausetta Maylle, mutta hallituksen kaatumista pidettiin epätodennäköisenä, kun konservatiivit ryhmittyisivät takaisin puheenjohtajansa taakse. Sitten palataan poliittiseen arkeen eli jälleen kerran erilaisia brexit-skenaarioita koskeviin todennäköisyyslaskelmiin.

Äänestysluvut osoittavat, ettei parlamentti ole kysymyksessä edes kansan tavoin jakaantunut vaan pirstaloitunut. Mayn tehtävä on muuttunut mahdottomasta vielä mahdottomammaksi. Hänellä on näennäisesti aikaa ensi maanantaihin neuvotella EU:n kanssa lisämyönnytyksistä, jotka kelpaisivat brittipoliitikoille. Unionin ja jäsenmaiden näkökulmasta sopimus oli kuitenkin paras mahdollinen kompromissi niistä lähtökohdista, jotka Britannia oli itse erolle asettanut. EU:lla olisi valmiutta avata keskustelu esimerkiksi vapaakauppasopimusta läheisemmästä yhteistyöstä sisämarkkinoilla ja vapaasta liikkuvuudesta, mutta pehmeä vaihtoehto ei tule kuuloonkaan konservatiivien ja populistien brexit-haukoille.

Pallo on juuttunut pyörimään Britannian kenttäpäätyyn, ja jäljelle jäävä EU odottaa kaoottisen joukon seuraavaa siirtoa. Brexitin on määrä astua voimaan maaliskuun lopussa. Kun sopimuksellinen ero on nykymuodossaan haudattu, jäljelle jäävät sopimukseton ero tai ajan myötä koko brexitin peruuntuminen. Näyttää todennäköiseltä, että May pyytää lisäaikaa ja muut jäsenmaat tähän suostuvat.

Brittiläistä sanontaa mukaillen brexit etenee kitisten, vaikka loppua paukahdukseenkaan ei ole poissuljettu. Moninaiset sisäiset ja ulkoiset haasteet vaatisivat EU:lta täyttä huomiota, jota nyt käytetään loputtomalta tuntuvaan brexit-jahkailuun.

Lykkääminen sinänsä ei muuta asetelmia kanaalin kummallakaan puolella. Ongelmia olisi odotettavissa jo kevään EU-parlamenttivaalien myötä. Britannia ei ole osallistumassa vaaleihin ja sen paikatkin on jaettu muille. Jähmeänä jatkuva brexit-prosessi voisi antaa sytykkeitä vaaleissa niin EU-kriittisille ja kansallismielisille voimille kuin eurooppalaisen integraation kannattajille.

Ajan kuluminen voi kypsyttää Britanniassa ajatusta uudesta kansanäänestyksestä ja lisätä vaihtoehdon kannatusta. Viimeistään seuraavissa parlamenttivaaleissa äänestettäisiin taas vähintään epäsuorasti EU:hun jäämisestä tai sen jättämisestä.

Euroopassa monet johtavat yritykset ja kokonaiset toimialat ovat kaukaa viisaasti varautuneet kaikkiin mahdollisiin lopputulemiin. On myös ollut paikallaan rauhoitella EU:ssa asuvia Britannian kansalaisia, että heitä kohdellaan jatkossakin joka käänteessä hyväntahtoisesti.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.