Brexit-juna puksuttaa kesäkuun vaalien jälkeenkin

Edeltäjänsä David Cameronin tavoin Britannian nykyinen pääministeri Theresa May vastusti EU-eroa ennen kansanäänestystä, mutta ottaa nyt kaiken hyödyn irti brexitin etenemisestä. Konservatiivijohtajan ilmoitus kesäkuussa järjestettävistä ennenaikaisista parlamenttivaaleista yllätti, mutta selitys löytyy sisäpolitiikan asetelmista.

Brexit-äänestys viime vuoden kesäkuussa jakoi kansan jyrkästi. EU:sta irtaantumiseen päädyttiin hyvin niukalla 52 prosentin enemmistöllä. Historiallista tulosta ei kuitenkaan seurannut kaivattua tai pelättyä kansallista katumusta, vaikka eron puolesta kampanjoineet kansallismieliset populistit kieltäytyivät sittemmin vastuunkannosta.

Päätöstä käytännössä toteuttavat konservatiivit ovat suosionsa huipulla. Britit näyttävät arvostavan Mayn velvollisuudentuntoista otetta neuvotteluihin, jossa tämä ajaa kovaa brexitiä. Vaali-ilmoitusta seurannessa mielipidekyselyssä 46 prosenttia vastanneista kannatti konservatiivipuoluetta ja työväenpuoluetta vain 25 prosenttia. Myös Labour on sitoutunut EU-eroon. EU-myönteiset liberaalidemokraatit eivät ole nousseet merkittäväksi vastavoimaksi. Gallupin mukaan heidän kannatuksensa on 11 prosenttia.

Perimmäinen syy Mayn ratkaisuun nähtiinkin otollisissa voimasuhteissa. Mitä todennäköisimmin konservatiivipuolue vahvistaa vaaleissa tällä hetkellä niukkaa enemmistöään alahuoneessa. Samalla May saisi henkilökohtaisen mandaatin vaikeiden EU-neuvotteluiden jatkamiseen.

Työväenpuolue on hajaannuksen tilassa, sillä perinteiset kannattajat vieroksuvat änkyrävasemmistolaiseksi leimautunutta puheenjohtajaa Jeremy Corbynia. Liberaalipuolue voi nostaa kannatustaan, mutta kokonaisuutena oppositiopuolueet eivät uhkaa vakavasti konservatiivien valtaa. Vaaleissa on aina mahdollisuudet yllätyksiin riippuen siitä, ketkä onnistuvat innostamaan potentiaalisia kannattajia. Mayn ottama riski on kuitenkin tarkkaan harkittu.

Pääministeri May antoi maaliskuun lopussa Eurooppa-neuvostolle virallisen ilmoituksen teiden eroamisesta ja varsinaisten neuvottelujen alkamisesta. Jäljelle jäävässä unionissa Britannian ratkaisun järkevyys kyseenalaistetaan voimakkaasti, mutta brittien enemmistö näkee asian yhä toisin. Ennenaikaisten vaalien aiheuttaman viiveen jälkeen brexit-juna puksuttaa entistä määrätietoisemmin.

Maylle nykyistä vahvempi kansan tuki on tarpeen, sillä neuvoteltavana on vaikeita asioita myös brittien kannalta. Kovan brexitin myötä tuleva vapaan liikkuvuuden loppu ja sisämarkkinoiden ulkopuolelle jääminen haittaavat väistämättä saarivaltakunnan taloutta.

Neuvotteluissa pitäisi saada aikaan valmista kahden vuoden sisään. Valtapuolueelle uusien parlamenttivaalien ajoitus on otollinen, sillä se siirtää sitä seuraavia. Jos ja kun talouskasvu ottaa takapakkia brexitin astuessa voimaan, on konservatiivien kannatuksella aikaa toipua ennen vuodelle 2022 lykkääntyviä tulevia vaaleja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.