Brexit-sotku peittää alleen tärkeää EU-politiikkaa

Ison-Britannian päättämättömyys vuoden 2016 kesän kansanäänestyksen toimeenpanon kanssa uhkaa sotkea pahemman kerran muiden EU-maiden valmistautumista europarlamentin vaaleihin toukokuun lopussa.

Torstaisen huippukokouksen asettamien päivämäärien vuoksi 27 EU-maan on keskityttävä seuraamaan tarkasti, mitä Isossa-Britanniassa tapahtuu lähipäivinä ja ensi viikolla. Jos todennäköisin toteutuu, maan parlamentin alahuone hylkää kolmannen kerran erosopimuksen ensi viikolla. Siitä seuraa luultavasti neuvoa antavien äänestysten sarja, kun puolueryhmät etsivät yli puoluerajojen ja ryhmäkurista vapaina ratkaisua brexit-kysymykseen. Jäljellä on silloin ainakin kolme vaihtoehtoa: uudet vaalit, uusi kansanäänestys tai muutos neuvotellun erosopimuksen poliittiseen julistukseen, joka tosin edellyttäisi myös EU:n hyväksyntää.

Vaikka EU pitääkin kiinni siitä, ettei mitään uutta sopimusta enää neuvotella, päivämäärät tuskin ovat kiveenhakattuja. Uusia veivauksia tulee mahdollisesti joka tapauksessa, koska EU:n intressi on etsiä mikä tahansa muu ratkaisu kuin äkkiero ilman sopimusta.

Koko EU:n huomion kiinnittyminen brexitin vaiheisiin tekee juuri europarlamentin vaalien alla yhä enemmän tilaa niille toimijoille, jotka pyrkivät rakentamaan omia arvokarsinoitaan EU:n sisälle. Sellaisia karsinoita, joissa demokratian, tasa-arvon ja vapauden ihanteet poljetaan lokaan. Unionia uhkaa jatkuvan sisäisen heikkenemisen kierre, joka saa voimansa juuri ääriliikkeiden tahallisista vastakkainasetteluista. Vihaiset vaatimukset kansallisen itsemääräämisoikeuden lisäämisestä saavat kannatusta ja vievät EU:ta tarkoituksellisesti kohti tilannetta, jossa voidaan perustellusti todeta, ettei yhteenliittymällä tee mitään.

Eurovaalien ehdokasasettelu ei ole vielä läheskään valmis. Ehdokkuutta pohtivat voivat siirtää päätöksensä asiasta eduskuntavaalien jälkeen, sillä ehdokaslistojen viimeinen jättöpäivä on 16. huhtikuuta. Viimeistään silloin on aika ryhtyä katsomaan, kenestä on asioiden ajajaksi EU:ssa.

Yksi EU:n merkittävimmistä tehtävistä on kansainvälisen muuttoliikkeen hallinta. Maahanmuuttopolitiikan rakentamisessa hyvän yhteistyökyvyn merkitys korostuu. Riitely ei toimi. Pohjoissavolaisittain tärkeintä EU:ssa on kenties maatalouspolitiikka, joskin myös maankäyttöön kohdistuvat linjaukset sekä muun muassa metsien käsittelyyn vaikuttavat unionin ilmastolinjaukset ansaitsevat aktiivista otetta asioiden käsittelyn kaikissa vaiheissa.

Ei siis ole lainkaan samantekevää, kuka suomalaisia ja savolaisia EU:ssa seuraavalla vaalikaudella edustaa. Parlamentin työtä seuraavat virkamiehet ja lobbarit arvioivat, että nykyisistä mepeistä parhaita olisivat Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Nils Torvalds (r.) ja vaikutusvaltaisimpia puolestaan Petri Sarvamaa (kok.), Heidi Hautala (vihr.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.). Elsi Kataista (kesk.) asiantuntijat kiittävät siitä, että hän on päässyt lyhyessä ajassa hyvin kiinni parlamentin työhön (Savon Sanomat 20.3.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.