Britannian yhtenäisyys Mayn suurin haaste

Euroopan unionista eroava Britannia sai uuden poliittisen johtajan nopeammin kuin kukaan uskalsi toivoa. Sen jälkeen kun yksi ehdokas toisensa jälkeen vetäytyi konservatiivipuolueen puheenjohtajakisasta, Theresa Mayn valinta puheenjohtajaksi ja samalla pääministeriksi varmistui alkuviikosta. Väistyvä pääministeri David Cameron jätti keskiviikkona eroanomuksensa kuningatar Elisabeth II:lle.

Britannian kaikkien aikojen toista naispääministeriä on verrattu usein Margaret Thatcheriin, joka johti kuningaskuntaa vuosina 1979-1990. Rautarouvaksi nimitetyn Thatcherin tinkimättömyys herätti paljon ristiriitoja, mutta erityisesti konservatiivit arvostavat edelleen hänen suoraselkäistä johtamistapaansa.

Työväestö sen sijaan muistuttaa, että Britannian tuoreen brexit-äänestyksen tulos on yksi seuraus Thatcherin politiikasta. Kun tämä purki ammattiyhdistysliikkeen vaikutusvallan työmarkkinoilla, Euroopan sisäinen maahanmuutto pääsi kurjistamaan työntekijöiden asemaa ja pakotti keskiluokan EU-kapinaan.

Uusi pääministeri May saa hoitoonsa poikkeuksellisen hajanaisen Britannian. Hänen tärkein ja vaikein tehtävänsä on johdattaa maa ehjänä eroon Euroopan unionista ja neuvotella samalla EU:n ja Britannian tulevalle yhteistyölle mahdollisimman hyvät ehdot. Vasta sen jälkeen nähdään, millaisen aseman Britannia maailmanvaltojen kartalla saa.

Suomalaisille Theresa May on tuttu pitkältä sisäministerikaudeltaan. Yhteydet hänen uuteen hallitukseensa ovat kunnossa, ja niitä tarvitaan heti, sillä brexitin myötä myös suuri osa Britannian ja Suomen välisistä sopimuksista menee uusiksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uusi mahdollisuus eläinlaille

Turvallisuusympäristön muutos yllättää jatkuvasti

Varusmiesten päiväraha on jäänyt jälkeen

Jätevesiasetusmummo

Silmät on siniset

Asema ja varallisuus hyvinvointivaltiossa

Pula eläkkeiden maksajista yltyy vuosi vuodelta

Hallituksella ei riittänyt tarmoa sokeriveroon

Vaalipölyä

Historiaan siirtyi hyvin värikäs eduskuntavaalikausi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.