Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Ei jossia, ei ehkiä eikä muttia vaan brexit ajallaan tehtynä, julisti Britannian pääministeri Boris Johnson parlamenttivaalien tuoreena voittajana. Äänestäjien valtaosa osoitti olevansa samaa mieltä ainakin siinä asiassa, että jahkailun on loputtava. Konservatiivipuolue saavutti parlamentin alahuoneessa niin selvän enemmistön, että Johnson saa ajettua läpi ajamansa EU-eron viimeisimpään määräaikaan eli 31. tammikuuta mennessä.

Kun vaalit pelkistyivät brexit-kysymykseen, konservatiivit erottuivat muista vaihtoehtonsa selkeydellä. Puolueen ehdokkaat oli etukäteen sitoutettu Johnsonin neuvotteleman erosopimuksen taakse, joten äänestäjät tiesivät tässä suhteessa, minkä puolesta äänestivät. Mahdollisesti konservatiivien
lievä notkahdus viimeisissä gallupeissa herätteli passiivista kannattajakuntaa.

Mielipidekyselyissä EU:ssa pysymisen kannatus on säilynyt entiseen tapaan tasavahvana brexitin rinnalla, mutta unioniin jäämiseltä on puuttunut uskottava edustaja. Työväenpuolueen puheenjohtajan Jeremy Corbynin perimmäisestä mielipiteestä ei saatu selvyyttä. Labour ajoi vaaleissa mutkikasta mallia, jossa ensin neuvoteltaisiin EU:n kanssa vielä kerran uudesta erosopimuksesta ja sitten järjestettäisiin uusi kansanäänestys, jossa myös brexitin peruminen olisi vaihtoehtona. Äänestäjille Corbynin tarjous on voinut näyttäytyä vatuloinnin jatkumisena. Luultavasti moni brexit-epäilijäkin on ajatellut, että asia on hoidettava, Johnsonin termein ”tuli mitä tuli”, jotta viimein voitaisiin palata normaaliin politiikan päiväjärjestykseen.

Britanniassa toteutui muualta Euroopasta tuttu konservatiivisen kansallismielisyyden ja oikeistopopulismin nousu. Poliittisen kentän kahtiajakoa jyrkentää kuitenkin myös vasemmiston vasemmistolaistuminen, mikä on nähtävissä myös Yhdysvaltojen demokraattipuolueessa. Corbynin pitkä lista menolisäyksistä ei ollut omiaan houkuttelemaan vanhojen teollisuuspaikkakuntien työväenluokkaisia äänestäjiä, joihin Johnsonin harkitun huolittelematon karisma vetosi paremmin.

Brexit tulee, entä sitten? Edessä on ensi vuoden loppuun kestävä siirtymäaika, jolloin Britannian olisi neuvoteltava kauppasuhteet EU:n kanssa. Samalla Johnson hakee tiivistyvää kumppanuutta suhteessa USA:han. Asiantuntijat pitävä aikataulua kunnianhimoisena, jopa epärealistisena. Johnson löytää edestään myös täysin liioi-
tellut maalailut EU-eron saarivaltakunnalle tuottamasta vauraudesta.

Oma jännityksen paikkansa on siinä, mitä tapahtuu Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa. Selvästi paikkojaan lisännyt Skotlannin kansallispuolue pitää hallussaan maan pohjoisosaa, vaikka Johnson voikin vielä torpata haaveet uudesta itsenäisyyskansanäänestyksestä. Myös Pohjois-Irlannissa nationalistit vahvistuivat unionistien kustannuksella. Pahimmassa tapauksessa näissä liikahduksissa voi piillä alkuja kuningaskunnan hajoamiselle kauempana tulevaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.