Brittiläisyyden symboli yhä töissä 90-vuotiaana

Torstaina 90 vuotta täyttänyt Englannin kuningatar Elisabet II tervehti syntymäpäivänään kansaa kävelykierroksella ja sytytti illalla juhlasoihdun.

Elisabet ei syntynyt kruununperijäksi, joka hänestä tuli vasta kymmenvuotiaana Edvard VII:n luovutettua kruununsa Elisabetin isälle Yrjö VI:lle vuonna 1936.

Kuningattaren velvollisuudentuntoa ei voi kuin ihailla. Hän olisi voinut luopua kruunustaan poikansa Charlesin, 67, hyväksi aikaa sitten. Kruununperimysjärjestyksessä seuraavana oleva William, 33, ei hänkään ole enää mikään pikkupoika. Britannialla on ennättänyt olla 12 pääministeriä Elisabetin hallintokaudella, joka alkoi vuonna 1952.

Ison-Britannian ja brittiläisyyden symboliksi noussut kuningatar saattaa olla tätä nykyä jopa yksi keskeisistä valtakuntaa edelleen koossapitävistä voimista. Skotlanti hylkäsi itsenäisyyden kansanäänestyksessä kaksi vuotta sitten, mutta itsenäistymistä ajaneetkin olisivat pitäneet kiinni kuningattaresta. Maaliskuun alussa The Sun veti kuningattaren keskelle EU:n kuuminta poliittista kysymystä väittämällä, että kuningatar kannattaisi Brexitiä eli Ison-Britannian eroa EU:sta. Buckinghamin palatsin tiedotus kuitenkin kiisti väitteen todeten kuningattaren pysyvän poliittisesti neutraalina.

Kuningattaren pitkästä työurasta ei pidä vetää johtopäätöksiä suomalaisten työurien pidentämiseen, mutta ehkä jotakin opiksi otettavaa löytyisi suomalaiseen vanhuspolitiikkaan. Kuningattaren toimintakuntoisuuden säilymistä selittänee nimittäin pitkälle juuri se, että joka päivälle on löytynyt mielekästä tekemistä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Verotuksen suuresta linjasta kehitteillä konsensus

Valinnat on tehty

Mestarien jäljillä

Sipilän odotettu ratkaisu lisää paineita sinipunaan

Ponssen niiaus ei anna toistaiseksi aihetta pelkoon

Lukeminen kannattaa aina

Warren ja Warren päästöt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.