Demokratiaa hyvä laajentaa

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ovat saaneet tehtäväkseen selvittää, voitaisiinko äänioikeuden ikäraja kuntavaaleissa alentaa nykyisestä 18 vuodesta 16 vuoteen. Selvitys valmistuu lokakuun loppuun mennessä.

Ikärajan alentamisen selvittäminen liittyy kuntalain uudistamiseen. Kuntien hallintoa, päätöksentekoa ja taloutta säätelevä laki on tarkoitus uudistaa vuoden 2015 alussa.

Eduskuntapuolueista keskusta ja kokoomus ovat tehneet puoluekokouksissaan päätöksen ikärajan alentamisesta. Kokoomuksen puoluekokous päätti asiasta vuonna 2004 vastoin puoluejohdon tahtoa. Alentamista kannattavat myös vihreät ja RKP.

Puoluesihteereiden työryhmää johtaa kokoomuksen Taru Tujunen. Hän suhtautuu ikärajan alentamiseen epäilevästi, mutta on valmis harkitsemaan sitä, jos löytyy todisteita, että lasku nostaisi äänestysaktiivisuutta.

Tuskinpa sellaisia todisteita löytyy, sillä tutkimusten ja vaalitilastojen mukaan nuoret äänestävät vaaleissa muita laiskemmin.

Tujunen lähestyy kuitenkin asiaa väärästä näkökulmasta. Jos ikärajamuutoksilla haluttaisiin nostaa äänestysaktiivisuutta, sitä pitäisi nostaa esimerkiksi 50 vuoteen. Sitä ei hyväksyisi kukaan.

Ikärajan laskemisessa olisikin kyse siitä, että sillä lisätään nuorten vaikutusmahdollisuuksia eli laajennetaan demokratiaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Aikuisen Isis-väen paluuta ei pidä edistää

Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.