Demokratian pitää luottaa itseensä

Moniarvoinen Euroopan unioni kamppailee vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa, ja syvällä budjettivajeiden suossa kyntää myös maailman johtava demokraattinen talousmahti Yhdysvallat.

Sen sijaan yhden puolueen hallitsema Kiina on jatkanut kansainvälisen laman aikanakin nopeaa kasvuaan. Tuoreimmat mainesanat Kiinan kommunistiset vallanpitäjät keräsivät maailmalta viime viikolla, kun kerrottiin sen teollisuustuotannon ohittaneen nyt määrällisesti USA:n tuotantoluvut.

Kiinan häkellyttävä taloudellinen menestys on pannut ihmiset miettimään, onko kiinalainen yhden puolueen malli sittenkin tehokkaampi tuottamaan taloudellista menestystä ja sen myötä yleistä hyvinvointia kuin länsimainen yhteiskuntajärjestelmä, jossa puolueita on runsaasti ja kansalaisvapaudet laajat.

Vapauksiinsa tottuneet länsimaalaiset tuskin suostuvat alistumaan kiinalaiseen systeemiin. Sen sijaan monille kehitysmaille, joitten elintaso on murto-osia länsimaisesta, Kiina voi olla hyvinkin houkutteleva vaihtoehto. Niissähän ei väestö ei ole nauttinut kansalaisoikeuksista tähänkään saakka, joten vapaus on vasta toissijainen arvo päivittäisen leivän rinnalla.

Kiinalaisten tehokkuutta kehuttaessa on hyvä muistaa, että maailmassa on ollut monta yhden puolueen valtiota tai jopa vain yhden miehen diktatuuria, jotka ovat päätyneet liki täydelliseen taloudelliseen vararikkoon.

Suomalaisetkin saivat kaksi vuosikymmentä sitten seurata aitiopaikalta Neuvostoliiton ja sen edustaman sosialistisen järjestelmän yleistä romahdusta. Entäpä Korean niemimaa? Miksi kommunistinen, itsevaltainen ja ulkomaailmalta suljettu Pohjois-Korea pitää ihmisiään nälässä samaan aikaan, kun kansanvaltainen Etelä-Korea on noussut vauraimpien kansakuntien joukkoon?

Taloudellisen tehokkuuden nimissä länsi on ollut silloin tällöin valmis lipsumaan demokratian ihanteista. Esimerkiksi tämän päivän Venäjällä länsi on katsonut läpi sormien Vladimir Putinin johdolla toteutettua vallankeskitystä, kun sen on katsottu tuotavan maahan vakautta ja parantavan näin kansainvälisen liiketoiminnan edellytyksiä.

Ajatollien uskonkiihkoisessa Iranissa länsimaat tukevat hengessään siellä virinnyttä demokraattista oppositiota, koska Iranilla ei ole suurtakaan merkitystä maailmantaloudelle.

Kansanvalta saa kannattajia myös Kiinassa sitä mukaa, kun yleinen elin- ja sivistystaso nousevat. Kiina ihmisoikeuksiin länsivallat eivät puutu kuitenkaan tosissaan, koska siitä olisi haittaa kauppasuhteille.

Tämä ei ole kovin kaunista käytöstä. Kansanvaltaisten maiden ei pitäisi hävetä demokratiaansa, vaan olla ylpeitä siitä ja vahvistaa sitä YK:n ihmisoikeuksien julistuksen hengessä. Demokratiassa syödään omaa leipää, diktatuurissa eletään armopaloilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.