Demokratian ritarit

Kristillisdemokraattien varkautelainen kansanedustaja Kari Kärkkäinen tunnusti viime viikolla Savon Sanomille käyneensä keskusteluita ryhtymisestä ensi vuoden eduskuntavaaleissa keskustan ehdokkaaksi. Ei ole kovin tavallista, että kansanedustaja myöntää tällaisen asian. Puolueen vaihtamista on totuttu pitämään pienenä petturuutena, on puhuttu loikkareista.

Näyttää kuitenkin siltä, että puolueen vaihtamisesta suostutaan nyt spekuloimaan avoimemmin. Esimerkiksi pohjoiskarjalainen SDP:n kansanedustaja Esa Lahtela on vihjannut, että hän ei ole varma ryhtymisestään sosiaalidemokraattien ehdokkaaksi. Naapurimaakunnassa on huhuttu, että Lahtela pohtisi siirtymistä Perussuomalaisten riveihin.

On mahdollista, että asenteissa on tapahtumassa muutos ja myös äänestäjien siirtymät puolueesta toiseen kasvavat.

Suomessa on totuttu siihen, että puolueiden voimasuhteet muuttuvat vaaleissa vain vähän. Jo muutaman prosenttiyksikön voittoa pidetään maanvyörymävoittona. Muutaman prosenttiyksikön tappio taas on murskatappio.

Tuoreimmat mielipidekyselyt kertovat, että kannastaan epävarmojen äänestäjien osuus on nyt tavallista suurempi. Kyselyt lupaavat voittoa Perussuomalaisille. Puolue imee uusia kannattajia lähes kaikista muista puolueista. Niin sanottujen liikkuvien äänestäjien määrä näyttää olevan nousussa.

Eräänlainen demokratian oikku on, että vaalien tulosta eivät ratkaise kannastaan varmat äänestäjät, jotka yleensä seuraavat paljon politiikkaa ja ovat kiinnostuneita siitä. Voiton ja tappion ratkaisevat epävarmat äänestäjät, jotka vaaleista vaaleihin vaihtavat puoluettaan, eivätkä aina edes äänestä. Osa heistä harkitsee äänestyspäätöstään rationaalisesti, mutta osa - ehkä suurempi osa - tekee ratkaisunsa kevyemmin perustein

Näihin demokratian ritareihin puolueet joutuvat panostamaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.