Diagnoosi: aivot sulaneet

Pikku-pikku-uutisista hyvää päivää.

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan kännyköillä ja aivosyövällä on yhteys.

Ja sitten takaisin kotimaan kamaralle. Varpaislahden keskustaa on piinannut kolmen päivän ajan karhu. Asukkaita on pyydetty välttämään liikkumista keskustan alueella. Sokeutunut karhu voi olla aggressiivinen ja vaaraksi ihmisille, vaikka se kulkeekin yhdellä jalalla haavoittumisen takia. Pikku-pikku-uutiset seuraa tilannetta.

Näin se menee. Matkapuhelinten säteilyn vaikutuksesta tulee tuoretta tutkimustietoa nykyään tiuhaan tahtiin. Niitä toki uutisoidaankin, mutta jokin tässä mättää. Uutiset otetaan yhtä vakavasti kuin se, että Matti Nykänen olisi oikeasti raitistunut.

Esimerkiksi ruotsalaisen Örebrön yliopistosairaalan tekemä tutkimus, jossa on havaittu aivosyövän ja kännykän käytön välinen yhteys, on uutisoitu Suomessakin, mutta tietenkin niin, että tutkimustulos on ammuttu alas jo otsikossa.

”Kännyköillä ja aivosyövällä yhteys – Suomessa toinen tieto,” niin kuului Uuden Suomen otsikko aiheesta.

Suomessa toinen tieto -näkökulma perustui suomalaisen asiantuntijan lausumaan, että asiasta voidaan olla varmoja vasta, kun asiaa on tutkittu tarpeeksi.

Eli eihän tässä siihen asti mitään hätää ole. Kiitos kun saan taas ostaa uuden minikokoisen mikroaaltouunin hyvillä mielin.

Muistatteko vuoden 1997. Silloin kännykät alkoivat olla koko kansan juttu.

Siihen aikaan Suomessa julkaistiin tutkimus, jossa todettiin, että matkapuhelimet eivät aiheuta ihmisille biologisia terveydellisiä haittoja. Työterveyslaitos selvitti puhelinten vaikutuksia 19 koehenkilöllä. Kullekin tehtiin 30 minuutin mittaisia kokeita, joissa altistus säteilylle rekisteröitiin EEG-mittauksilla. Viisarit eivät värähtäneet. Vaarat jäivät uskomusten asteelle. Tutkimuksessa oli mukana myös Säteilyturvakeskus.

Niin kuin joka asiassa, kehitys kehittyy. Kun vuodet ovat vierineet, tutkimusten sisältö on muuttunut. Että ehkä jotain pikku-pikku-riskiä suattaapi kenties kuitennii mahollisesti olla.

Vuonna 2002 tutkimus kertoi, että kännykän säteily aiheuttaa väliaikaisia solumuutoksia. Terveysvaikutuksia ei kuitenkaan tiedetty olevan.Tutkimuksessa oli mukana myös Säteilyturvakeskus.

Syyskuussa 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan altistuminen matkapuhelinten ja muiden langattomien viestintälaitteiden radiotaajuisille sähkömagneettisille kentille voi vaikuttaa aivojen aineenvaihduntaan ja verenkiertoon. Tutkimuksessa oli mukana myös Säteilyturvakeskus.

Nyt olemme tässä. Mikä on tutkimustulos viiden vuoden kuluttua? Entä sitten, kun kännykän kanssa kasvaneet ovat varttuneet vanhoiksi? Tämä sukupolvi, jolla on älypuhelin tassuissa jatkuvasti. Ei siinä paljon Angry Birdsiä pelata, kun etusormi on leikattu kasvaimen takia pois.

Toki liioittelen. Toivottavasti.

Mutta huoli on aito. Kun pöytäpuhelimet ovat poistuneet työpaikoiltakin systemaattisesti, kädessä on jatkuvasti kännykkä. Hands freetä suosittelevat, että säteilyn vaikutus olisi pienempi. Ja mitä kauempana kehosta kännyään kuljettaa, sen parempi. Pikkulasten terveyden takaamiseksi on annettu suositus, että ei kannattaisi käyttää kännykkää ja jos käyttää, niin parempi tekstata kuin soittaa.

Pitäisikö tästä jo osata päätellä jotain. Ainakin se, että kännykän säteilyvaikutuksista tiedetään nyt niin paljon, että tiedetään, että ei tiedetä kaikkea.

Mutta niin kauan kun joku läheisistämme ei saa oikean korvan kohdalle tulevaa aivokasvainta lääkärin epäillessä, että tiheä kännykän käyttö on voinut vaikuttaa, niin iloisesti me kapulaa räpläämme. Aina voimme vedota myös siihen, että kaikkihan nykypäivänä on vaarallista. Milloin kahvi on kuolemaksi, milloin makeutusaineet.

Mutta mikään laittilimu tai kitkerä litku ei aiheuta välitöntä kuumotusta iholle tai saa kudoksia sykkimään.

Jos saa, se on myrkyn merkki.

Kirjoittaja on Savon Sanomien Ylä-Savon aluetoimittaja.