Dieselistä rangaistaan

Polttoaineiden viime päivien hinnankorotukset ovat kirpaisseet ikävästi kaikkien autolla liikkuvien kukkaroa. Erityisen kipeästi ovat korotukset koskeneet dieselautoilijoita, jotka perustelluin syin voivat sanoa joutuneensa suorastaan epäoikeudenmukaisen kohtelun uhreiksi.

Bensiinin ja dieselin litrahintojen ero on ollut perinteisesti reilut 30 senttiä. Halvemman polttoaineen vuoksi dieseliä tankkaavat ovat hyväksyneet valtion heiltä perimän vuotuisen lisäveron, joka tavallisilla perheautoilla on noin 400 euroa.

Viime päivien hintamyrskyssä hinnanero on puristunut useimmilla huoltoasemilla alle 20 sentin. Dieselveroa maksavien mielestä näin pieni ero vie kaikki perusteet lisäverolta, koska se muuttuneissa oloissa on muuttumassa pelkäksi rangaistukseksi hyvistä töistä.

Ympäristönsuojelun näkökulmastahan diesel on näet huomattavasti bensiiniä vaarattomampi, koska sen kulutus on pienempää ja päästökuormitus bensiiniä pienempi. Monissakin Euroopan maissa valtiovalta on tämän vuoksi ryhtynyt tietoisesti suosimaan dieselautoja niin, että niitä rekisteröidään jo huomattavasti bensiiniautoja enemmän. Suomessa on toivottu kehityksen kulkevan samaan suuntaan, kunnes nyt vuoden 2008 ensipäivinä huomataankin virran vievän aivan toiseen ja ennen kaikkea väärään suuntaan.

Valtiovarainministeriö on nihkeä luopumaan verotuloistaan. Dieselautojen käyttövero on kuitenkin kohtuuton nykytilanteessa, ja siksi siitä pitäisi luopua ja luoda tilalle yksihintajärjestelmä - ainakin yksityisautoilijoille. Ammattiliikenteellä on sitten vielä ihan omat murheensa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.