Digitaaliajan ohjelma

Ratkaisujen Suomi on ensimmäinen digitaaliajan hallitusohjelma. Digitalisaation teema leikkaa läpi koko ohjelman. Se on keskeinen ratkaisu monille talouden ja tuottavuuden ongelmille. Sillä parannetaan maan kilpailukykyä, turvataan palvelut ja tehostetaan oppimista.

Politiikan puheessa digitalisaatio ymmärretään usein kapeasti julkisten palveluiden sähköistämisenä. On se sitäkin. Digitalisaation vahvin voima on kuitenkin siinä liiketoiminnassa, jonka se mahdollistaa. Se modernisoi tuotannon, tuo käyttöön innovaatioita ja tarjoaa uusia palveluita.

On hyvä, jos asumistukihakemuksen voi tehdä verkossa, ja vielä parempi, kun veroilmoitusta ei tarvitse tehdä ollenkaan. Uusi teknologia on tehnyt mahdolliseksi paremmat hallintopalvelut, mutta pelkästään niiden varassa Suomi ei nouse.

Paljon suurempi rakennemuutos on nähty pankkimaailmassa. Käteisestä rahasta on voitu lähes luopua. Ennen käytettiin kymmeniä tuhansia henkilötyövuosia siihen, että seteleitä laskettiin kärsivällisesti vuoroaan jonottaneiden asiakkaiden käteen. Tuottavuusloikka 20 vuodessa on ollut valtava. Kun se tapahtuu muuallakin, Suomi kääntyy nousuun.

Digitalisaatio on mukana monessa hallituksen 26 kärkihankkeesta. Kaksi niistä tähtää suoraan digitalisaation voiman käyttöönottoon. Toinen niistä digitalisoi julkiset palvelut, toinen rakentaa digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristön.

Maan talous lähtee nousuun vain, jos innovaatiot ja uusi teknologia saadaan laajasti käyttöön. Nyt elinkeinoelämämme ei ole laajalla rintamalla globaalin kulkueen kärjessä. Parhaimmillaan julkinen valta tarjoaa digitalisaatiolle hyvät puitteet.

Pankkien ohella digitalisaatio on myllännyt mm. media-alan. Videovuokraamot ovat siirtyneet verkkoon. Sanomalehdet ja televisioyhtiöt kipuilevat pitkälti teknologiasta johtuvien muutosten takia. Muillakin aloilla murros on edessä. Maailmalla esimerkiksi hotelliala joutuu pohtimaan, mitä tapahtuu, kun yksityiset ihmiset tarjoavat digitaalisesti välitettyjä majoitusta. Murros on alkanut liikenteessäkin, kun ihmiset haluavat ostaa liikkumisensa kokonaispalveluna.

Elinkeino toisensa jälkeen joutuu pyöritykseen. Digitalisaation seuraava hyppy on robotisaatio. Robottihan on kone, joka muuttaa digitaalisen datan teoiksi. Lähivuosikymmeninä koneet oppivat monessa ihmistä paremmiksi – tai pahemmiksi.

Digitalisaatio vie varmasti työpaikkoja, mutta se myös synnyttää niitä. Tuottavuuden paranemisesta ja innovaatioiden käyttöönotosta hyötyvät lopulta kaikki.

Digitalisaatio on noussut keskeiselle paikalle ratkaisujen joukossa. Ensimmäiselle digitaaliajan hallitusohjelmalle digitalisaatio onkin mahdollisuus, ei uhka.

Kirjoittaja on liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.