Diplomaatti lähti

Iranin Suomen-suurlähetystön kakkosmiehen Hossein Alizadehin ero diplomaatin virasta on kuumentanut tunteita Iranissa. Eroilmoitus oli Alizadehin mukaan protesti Iranin hallituksen julmaa politiikkaa ja hallintoa vastaan. On mahdollista, että hän hakee Suomesta turvapaikkaa.

Iran on ollut jo kauan kansainvälisen politiikan musta lammas. Sen on epäilty valmistavan ydinasetta. Iranin poliittiset olot ovat epävakaat. Opposition mukaan presidentti Mahmud Ahmadinejad pääsi valtaan vaalivilpin siivittämänä.

Ahmadinejadin johtama ääri-islamilainen hallinto tulkitsee oppositiosta tulevan kritiikin väärämieliseksi tai jopa rikolliseksi. Toisinajattelijoita kohdellaan väkivaltaisesti. Heitä voi odottaa jopa kuolemantuomio.

Suomessa toimiva Hossein Alizadeh ei voine palata kotimaahansa. Siellä häntä odottaisi ankara tuomio. Iranin langettamat tuomiot ovat muutenkin saaneet maailmalla kovaa arvostelua. Viimeisin niistä on iranilaisnaisen aviorikoksesta saama kivitystuomio. Sitä ei ole pantu toimeen kansainvälisten vastalauseiden vuoksi. Iranin rangaistusmenetelmät ovat barbaarisia ja tuomittavia.

Jos Alizadeh hakee turvapaikkaa Suomesta, sisäministeriön on tutkittava hakemus ja tehtävä Suomen lakiin perustuvat ratkaisut. Jos diplomaatin odotetaan joutuvan kotimaassaan väkivallan kohteeksi, Suomelle jää silloin vain yksi vaihtoehto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.