Doha oli väärä valinta

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti tällä viikolla, että vuoden 2019 MM-kisat järjestetään Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Persianlahden rannalla sijaitsevassa kaupungissa on kesäkuukausina tukahduttavan kuumaa, joten Dohan kisat järjestetään normaalin elokuun sijasta syys- ja lokakuun vaihteessa.

Kisojen tavallista myöhäisempi ajankohta ei ole kuitenkaan se, joka IAAF:n päätöksessä eniten arveluttaa. Paljon sitä suurempi ongelma ovat rikkaan öljyvaltion yhteiskunnalliset olot.

Qatarissa järjestetään vuonna 2022 jalkapallon MM-kisat, ja stadioneiden rakentaminen on ollut käynnissä jo pitkään. Rakentamisessa Qatar käyttää muista maista hankittuja vierastyöläisiä, joita todistetusti kohdellaan kuin orjia. Kymmeniä työläisiä on kuollut rakennustyömailla.

On myös esitetty väitteitä, että Qatar olisi saanut jalkapallon MM-kisat lahjomalla. Väitteet on kiistetty, eikä niitä ole kyetty todistamaan. Siitä huolimatta väitteet varjostavat kisoja.

Suomen urheiluliiton puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi on perustellusti kritisoinut IAAF:n päätöstä. Harmaakorven mielestä arvokisojen järjestäjiä valittaessa pitäisi nykyistä enemmän ottaa huomioon myös yhteiskunnalliset olot (Ylen uutiset 19.11.). Harmaakorpi on täysin oikeassa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.