Draamaa omasta takaa

Rauha on järkkynyt suomalaisissa kirjankustantamoissa. Muutoksen tuulet alkoivat ravistella ensiksi suurinta kustannustaloa WSOY:tä, josta on lähtenyt huomattava joukko alan arvostettuja ammattilaisia joko omasta halustaan tai ylempien kehotuksesta. Toisessa johtavassa kustantamossa Otavassa näytti olevan pitkään rauhallista, kunnes tällä viikolla tuli sieltäkin ilmoitus, että kirjapuolen keskeinen johto on vaihdettu toisiin.

Kaksi pääkustantajaa eroavat omistusrakenteeltaan toisistaan. WSOY on osa pörssissä noteerattua Sanoma-WSOY -konsernia, kun taas Otava on ollut koko historiansa ajan yhden suvun, Reenpäitten, omistuksessa.

Pörssiyhtiöillä on tämän päivän maailmassa pörssiyhtiön paineet: tulosta on tultava ja voittoa näytettävä. Perheyhtiönä Otava ei ole ollut näitten paineitten alaisena, mutta johdon vaihtaminen kertoo, että sielläkin on alettava tanssia nyt muitten tahdissa. Kaunokirjallisuuden kustantaminen ei ole enää kansallista kulttuurityötä vaan samanlaista raakaa bisnestä kuin mikä tahansa kaupankäynti. Samanlainen kehitys on ollut nähtävissä aiemmin muillakin tiedonvälityksen aloilla.

Suurkustantamoiden kaupallistuminen tietää sitä, että ne suhtautuvat yhä tiukemmin vähälevikkisen kaunokirjallisuuden kuten runojen julkaisemiseen. Raha otetaan sieltä, mistä se on helpoiten ja nopeimmin saatavissa. Se tietää sitä, että kirjakaupoissa riittää pilvin pimein ulkomaisia bestseller-dekkareita ja viihderomaaneja.

Kotimaisen kaunokirjallisuuden ei pidä kuitenkaan alistua suurkustantamoiden edessä, eikä se alistukaan. Suurten kirjatalojen rinnalle on kasvanut nopeasti laaja joukko ammattilaisten pyörittämiä pienkustantamoita, joissa ymmärretään suomalaisen sanan arvo.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Lumesta tuli ympäristöpulma Helsingille

Eduskunta kompuroi tiedustelulakien kanssa

Hankkeet vivuttavat kehitystä

Suuri ja kallis seikkailu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.