EPP ei näytä kokoomuksen viiteryhmältä

Euroopan investointipankin varapääjohtajan Alexander Stubbin (kok.) kilpa Euroopan kansanpuolueen EPP:n ehdokkaasta EU-komission puheenjohtajaksi päättyi odotetusti tappioon. EPP:n europarlamenttiryhmää johtava saksalainen CSU-puolueen Manfred Weber voitti hänet murskaluvuin 492–127. Kokoomuksen lisäksi Suomesta EPP:n leiriin kuuluvat myös kristillisdemokraatit. He olivat myös spitzenkanditat-äänestyksessä Weberin puolella. Eikä ihme.

Weber korosti EPP:n syntyneen nimenomaan kristillisdemokraattisten puolueiden yhteenliittymäksi. Hän totesi EPP:n tehtäväksi puolustaa kirkkojen Eurooppaa. Siihen hänen mielestään kuuluu rajojen pitävyys. Puheista päätellen Weber kuuluu konservatiiviseen laitaan puolueessa, kun taas Stubb osoitti kulkevansa aivan liberaaleinta reunaa.

Selkein ero Weberin ja Stubbin välillä on suhtautumisessa Unkarin Fidesz-puolueeseen ja pääministeri Viktor Orbániin. Stubb vaati kampanjassaan nollatoleranssia toimille, jotka rajoittavat median, kansalaisyhteiskunnan ja yliopistojen toimintaa. Myös Petteri Orpo (kok.) totesi, että jos arvot eivät käy, sitten on väärässä puolueessa. Kokoomus on jopa tarjoutunut kokoamaan kirjelmää Fideszin erottamiseksi EPP:stä. Sellaiseen ei ole ilmennyt puolueessa laajasti halua. Weber on sen sijaan ollut varsin sovinnollinen Orbánia kohtaan.

Vaikka Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tukistikin lujasti Orbánia, hän muistutti lopuksi, että vaaleissa on kyse kristillisdemokraattisten perusarvojen puolustamisesta. Se oli kuin suomalaisen kristillisdemokraatin puhetta. Vaikuttaakin vahvasti, ettei EPP ole kokoomukselle oikea viiteryhmä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hypotenuusaa pitkin Kouvolaan

Perussuomalaiset pitäisi fasismin mieluiten piilossa

Mysteeri nimeltä auton hankinta

Suomen kuuluu auttaa kaikkein hädänalaisimpia

Tärkeät talkoot kuuttien puolesta

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä taas testissä

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Sopua ja ymmärrystä appelsiinista

Tekojään kanssa möhlittiin monella tapaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.