EU antoi, EU otti

Vuosi 1995 on yksi tärkeä merkkipaalu Kuopiossa toimivan perinteikkään alkoholijuomavalmistajan LignellPiispasen historiassa. Silloin Suomi aloitti EU:n jäsenenä ja alkoholijuomien maahantuonti vapautui. Kuopiossa ryhdyttiin jälleen pullottamaan Ranskasta tuotua konjakkia. Käyttöön otettiin 1870-luvulta peräisin ollut tuotemerkki.

EU antoi, mutta torstaina EU otti.

EU-tuomioistuin julkisti päätöksensä, jonka mukaan kuopiolaisyhtiö ei enää saa markkinoida "Hienoa Konjakkia" tai "Kahvi-Konjakkia". Tuomioistuin perustelee päätöstään sillä, että konjakki-sanan käyttäminen rikkoo konjakin suojattua maantieteellistä merkintää. Konjakkina saa markkinoida vain ranskalaisen Cognacin kaupungin lähellä perinteisin menetelmin valmistettua juomaa.

LignellPiispasen käsitys on koko kiistan ajan ollut, että konjakki-sanan käytössä ei ole ongelmaa, koska yhtiön Kuopiossa pullottama konjakki valmistetaan Cognacin alueella. Suomessa Patentti- ja rekisterihallituksen valituslautakunta oli samaa mieltä. Korkein hallinto-oikeus kuitenkin päätti pyytää ennakkoratkaisua EU:n tuomioistuimelta.

Kuopiossa pullotetun juoman ystävien ei kuitenkaan tarvitse hätääntyä, sillä juoma ei häviä LignellPiispasen valikoimista. Uusi nimi sille kuitenkin on keksittävä. Ei nimi miestä pahenna, tuskinpa juomaakaan. Tärkeintä lienee, että uudella nimelläkin juoma "raikastaa hengityksen ja matkaansaattaa hövelin käytöksen".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.