EU ei saa katsella sivusta Brasilian katastrofia

Antti Rinteen (sd.) hallitus on osin syystäkin kerskunut omassa ohjelmassaan asetetuilla ilmastonsuojelutavoitteilla. Yksikään toinen EU-maa ei ole vielä uskaltanut kirjata maalikseen niin sanottua hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Joistakin keinoistakin hallitusohjelmassa on sovittu, vaikka hallituspuolueiden kesken on myös erimielisyyttä. Periaate on kuitenkin selvä: ilmastotalkoisiin joutuvat käytännössä osallistumaan kaikki suomalaiset joko suoraan tai välillisesti. Kamppailu ilmastonmuutosta vastaan onkin kaikkien asia.

On kuitenkin hyvä muistaa mittasuhteet. Suomen tai suomalaisten toimilla taistelua ei voiteta, vaikka siihen pitääkin osallistua. Yksittäisten ihmisten elämäntapamuutokset eivät auta, jos samaan aikaan ei kansainvälisesti tehdä mittavia poliittisia ratkaisuja, joilla puututaan lihansyöntiä tai lentomatkustamista suurempiin uhkiin.

Juuri tällä hetkellä Brasiliassa poltetaan uskomattomalla voimalla sademetsiä, joihin on sitoutunut joidenkin laskelmien mukaan jopa neljännes maailman metsien hiilivarastoista. Tänä vuonna Brasilian sademetsissä on tähän mennessä havaittu noin 73 000 metsäpaloa, joka on lähes kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Kuluneella viikolla palojen määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Jos Brasilian presidentin Jair Bolsonaron vastuuttomasti lietsoma sademet-sien polttaminen jatkuu, ei muilla ilmastonsuojelutoimilla ole paljonkaan merkitystä.

Sademetsää poltetaan Brasiliassa, jotta saadaan uutta tilaa karjankasvatukseen ja soijan viljelyyn. Mistään uudesta asiasta ei ole kyse, sillä metsiä on 1970-luvulta lähtien poltettu jo suunnilleen yhtä paljon kuin on koko Turkin pinta-ala. Jos tahti jatkuu, ollaan pian tilanteessa, jossa sademetsiä ei enää kyetä pelastamaan. Sillä olisi peruuttamaton vaikutus koko maailman ilmastoon.

Presidentti Bolsonaro ei ole piitannut Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tai Ranskan presidentin Emmanuelle Macronin vastalauseista. Brasilian sademetsät ovat Bolsonaron mukaan Brasilian sisäinen asia, johon muilla ei ole oikeutta puuttua. Puheet ilmastokatastrofista hän on leimannut hysteriaksi.

Mitä Suomi ja suomalaiset voisivat tehdä? Meille on jo mediassa annettu ohjeita. Voisimme lopettaa brasilialaisen lihan ostamisen. Brasiliasta lihaa tuodaan Suomeen sen verran vähän, että sillä ei kuitenkaan olisi mitään vaikutusta. Soijaa tuodaan enemmän, mutta kuluttajien on vaikea selvittää, mihin tuotteisiin soijaa on käytetty.

Poliittisella tasolla Suomi EU:n puheenjohtajamaana voisi tehdä enemmän. Suomen pitäisi paljon nykyistä aktiivisemmin pohtia EU:n yhteisiä toimia, joilla Brasilia voitaisiin saada kuriin. Ehkä eväitä tulee komission hätäkokouksesta. EU solmi tänä vuonna kauppasopimuksen Brasilian, Argentiinan, Uruguayn ja Paraguayn kanssa. Sopimuksessa on maininta Pariisin ilmastosopimuksen noudattamisesta. Maininta olisi hyvä ottaa todesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Antelias budjettiehdotus muistaa maakuntiakin

Taidepetosjuttu ravistelee ortodoksikirkkoa

Anna kaekkes, vuan elä periks

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.