EU-maiden pankkien sietokyky on vahvistunut

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen pohdiskeli Nykypäivän haastattelussa perjantaina euroalueen velkakriisin vaikutuksia unioniin. Kataisen mukaan pahasti velkaantuneille euromaille annettujen pelastuspakettien myötä EU:sta tuli ”rutto”. Suomestakin löytyi vain kourallinen poliitikkoja, jotka uskalsivat puolustaa ratkaisuja ja puhua myös EU:n kehittämisen puolesta.

Katainen tietää hyvin, mistä hän puhuu. Hän oli itse keskeisesti mukana ensin valtiovarainministerinä ja sitten pääministerinä tekemässä Suomessa päätöksiä, jotka myös meillä lisäsivät EU-vastaisuutta. Kataisen ura jatkuu samojen asioiden parissa EU-komissiossa.

Euroalueen velkakriisi ei suinkaan ole vielä ohi ja monille EU edelleen on rutto. Kriisi on kuitenkin nyt paremmin hallinnassa kuin kaksi vuotta sitten, kun Katainen ainakin toistaiseksi luopui Suomen politiikasta. Mahdollisesti joskus myöhemmin tehtävän tutkimuksen keinoin kyetään kirkastamaan kuvaa siitä, ovatko kriisimaille myönnetyt pelastuspaketit nopeuttaneet vai hidastaneet kriisin saamista hallintaan.

Myöhään perjantai-iltana saatiin todistus siitä, että juuri nyt EU-alueella kotipaikkaansa pitävien pankkien kyky sietää tappioita on parempi kuin kaksi vuotta sitten. Euroopan pankkiviranomaisen EBA:n toteuttaman stressitestin mukaan vain viisi pankkia jäi epävirallisen ydinvakavaraisuusrajan alapuolelle.

Edellinen ja hieman laajempi stressitesti pankeille toteutettiin vuonna 2014. Tuoreen testin tulokset osoittavat, että kahden vuoden aikana pankit ovat kyenneet kasvattamaan pääomiaan ja tervehdyttämään taseitaan.

Pankkien parantuneella kyvyllä sietää tappioita on merkitystä EU:n talouden kehittymiselle lähivuosina. Heikko pankkijärjestelmä estää kasvua ja heikentää työllisyyttä. Jos pankit eivät ole kunnossa, ne eivät voi terveellä tavalla luotottaa investointeja tai kotitalouksien kulutusta.

Stressitestit ovat tarpeen myös sen vuoksi, että pankkivalvontaviranomaiset voivat tarvittaessa ajoissa puuttua suurten pankkien ongelmiin. Yhdenkin suuren liikepankin kriisiytyminen heijastuu nopeasti muihin pankkeihin ja saattaa johtaa koko EU:n aluetta horjuttavaan yleiseen pankkikriisiin.

Niin kuin odotettua oli, Suomessa toimivilla suurilla pankeilla ei ole ongelmia. Testissä olivat mukana OP-ryhmä ja osana muualla toimivia emopankkejaan myös Danske Bank ja Nordea.

Testin suurin mielenkiinto suuntautui italialaiseen Monte dei Paschi di Siena -pankkiin, jonka vaikeudet ovat jo pitkään olleet tiedossa. Stressitesti vahvisti tilanteen. Hieman ennen testitulosten julkistamista pankki kuitenkin ehti julkistaa oman pelastussuunnitelmansa. Pankki aikoo kerätä yksityisiltä sijoittajilta viisi miljardia euroa ja myydä taseestaan yli 9 miljardin arvosta ongelmaluottoja.

Pankille on syytä toivottaa onnea, jotta suunnitelma onnistuisi. Kyse on lopulta koko Italian pankkijärjestelmän uskottavuudesta.

Katso tarkemmat tiedot Savon Sanomien vaalitulospalvelusta

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Verotuksen suuresta linjasta kehitteillä konsensus

Valinnat on tehty

Mestarien jäljillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.