EU sulki silmänsä

Ukraina valmistautuu presidentinvaalien toiseen kierrokseen. Ensi sunnuntain ratkaisevassa äänestyksessä ovat vastakkain länsimielinen pääministeri Julia Tymoshenko ja Ukrainan suuren venäläisen vähemmistön kärkinimi Viktor Janukovitsh.

Itsenäistyttyään Ukraina on suuntautunut vahvasti länteen. Janukovitshin voitto johtaa väistämättä jos ei suunnan muutokseen niin ainakin sen tarkistukseen. Julia Tymoshenko on ollut pääministerinä kiistelty persoona eikä hänellä näytä olevan todellista arvovaltaa maassaan. Näin hänen mahdollinen voittonsa ei vakiinnuta millään tavalla maan levotonta sisäpolitiikkaa.

Läntisen demokratian näkökulmasta Ukraina on hukattu mahdollisuus. Länsimieliset puolueet ja johtajat eivät ole löytäneet yhteistä linjaa, vaan voimat on tuhlattu keskinäiseen nahisteluun. Presidentti ja hallitus, joilta tavallinen kansa on odottanut paljon, ovat hoitaneet kehnosti tehtäviään. Euroopan suurimpiin kuuluva kansakunta ei ole päässyt maistamaan vapauden suloisesta puusta, vaan on ajautunut valtiontalouden holtittoman hoidon ansiosta jättivelkoihin.

Syytön ei ole myöskään läntinen Eurooppa tai koko läntinen maailma Ukrainan demokratian alennustilaan.

EU on kyllä ottanut keskisen Euroopan entiset itäblokin maat jäsenikseen ja suojelukseensa. Ukrainan se on sulkenut kuitenkin ulkopuolelleen ja "pettänyt näin omat periaatteensa", kuten Newsweek-lehden kolumnisti Owen Matthews on todennut. Islamilainen Turkkikin on ollut unionille Ukrainaa tärkeämpi tulevaisuuden kumppani.

Miksi länsi unohti Ukrainan? Paras ja uskottavin selitys on se, että materia voitti hengen.

EU:n keskieurooppalaiset jäsenvaltiot ovat riippuvaisia Venäjän energiasta ja Venäjän tarjoamista kaupallisista mahdollisuuksista. Ukrainan tilaisuus olisi ollut heti Neuvostoliiton romahdettua, mutta se juna meni ja jätti. Samalla tavalla kävi kaukasialaiselle Georgialle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.