EU sulki silmänsä

Ukraina valmistautuu presidentinvaalien toiseen kierrokseen. Ensi sunnuntain ratkaisevassa äänestyksessä ovat vastakkain länsimielinen pääministeri Julia Tymoshenko ja Ukrainan suuren venäläisen vähemmistön kärkinimi Viktor Janukovitsh.

Itsenäistyttyään Ukraina on suuntautunut vahvasti länteen. Janukovitshin voitto johtaa väistämättä jos ei suunnan muutokseen niin ainakin sen tarkistukseen. Julia Tymoshenko on ollut pääministerinä kiistelty persoona eikä hänellä näytä olevan todellista arvovaltaa maassaan. Näin hänen mahdollinen voittonsa ei vakiinnuta millään tavalla maan levotonta sisäpolitiikkaa.

Läntisen demokratian näkökulmasta Ukraina on hukattu mahdollisuus. Länsimieliset puolueet ja johtajat eivät ole löytäneet yhteistä linjaa, vaan voimat on tuhlattu keskinäiseen nahisteluun. Presidentti ja hallitus, joilta tavallinen kansa on odottanut paljon, ovat hoitaneet kehnosti tehtäviään. Euroopan suurimpiin kuuluva kansakunta ei ole päässyt maistamaan vapauden suloisesta puusta, vaan on ajautunut valtiontalouden holtittoman hoidon ansiosta jättivelkoihin.

Syytön ei ole myöskään läntinen Eurooppa tai koko läntinen maailma Ukrainan demokratian alennustilaan.

EU on kyllä ottanut keskisen Euroopan entiset itäblokin maat jäsenikseen ja suojelukseensa. Ukrainan se on sulkenut kuitenkin ulkopuolelleen ja "pettänyt näin omat periaatteensa", kuten Newsweek-lehden kolumnisti Owen Matthews on todennut. Islamilainen Turkkikin on ollut unionille Ukrainaa tärkeämpi tulevaisuuden kumppani.

Miksi länsi unohti Ukrainan? Paras ja uskottavin selitys on se, että materia voitti hengen.

EU:n keskieurooppalaiset jäsenvaltiot ovat riippuvaisia Venäjän energiasta ja Venäjän tarjoamista kaupallisista mahdollisuuksista. Ukrainan tilaisuus olisi ollut heti Neuvostoliiton romahdettua, mutta se juna meni ja jätti. Samalla tavalla kävi kaukasialaiselle Georgialle.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.