EU yrittää ottaa kalakukon hengiltä

Euroopan unionin kiristyvät hygieniasäädökset uhkaavat romahduttaa kala- ja lihakukkojen valmistamisen (Ylen tv-uutiset 9.7.). Maa- ja metsätalousministeriössä on valmisteilla asetusmuutos, jossa tuoreet kukot olisi myytävä päivässä, minkä jälkeen ne olisi poistettava käytöstä.

Ministeriön asetusmuutos olisi perinneruokia valmistaville kukkoleipomoille täystyrmäys. Yrityksissä kysytäänkin nyt, mikä on muutoshankkeen taustalla. EU katsoo suuressa viisaudessaan, että kalakukko pilaantuu kauppojen säilytystiloissa jo yhden myyntipäivän jälkeen. Tähän asti kukko on pysynyt oikein säilytettynä myyntikelpoisena lähes viikon.

EU on ilmoittanut yhtenäistävänsä elintarvikkeiden hygieniakäytäntöjä. Jos leipomossa käsitellään raakaa lihaa tai kalaa, yritys luokitellaan elintarvikelaitokseksi, johon olisi tehtävä tarkasti määrätyt tilat. Tämä vaatimus on liikaa ainakin pienemmille leipomoille. Ne ovat valinnan edessä: tehdäkö kalliit investoinnit vai lyödäkö hanskat tiskiin.

Kalakukkojahti kuulostaa ihmeelliseltä senkin vuoksi, että EU itse nimesi kalakukon "unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi" heinäkuussa 2002. Nyt kukon perään on usutettu oma ministeriömmekin, joka kritiikittömästi jahtaa kuuluisaa perinneruokaa.

Kalakukko on tärkeä osa suomalaista ruokaperinnettä. EU osoittaa täydellistä piittaamattomuutta sitä kohtaan. Lahtaajan osa on annettu Suomen maa- ja metsätalousministeriölle.

Kuopio on kuuluisa kalakukkoleipomoistaan. Perinne jatkuu edelleen. Savon lisäksi kala-, lanttu-, ja patakukkoa valmistetaan muun muassa Pohjois-Karjalassa. Tv-uutisten haastattelemat pohjoiskarjalaiset leipomoalan ihmiset ovat tyrmistyneitä EU:n "järjettömistä" suunnitelmista. Savossa suhtautuminen muutosesitykseen on varmasti yhtä kitkerä.

Kalakukkoammattilaisten mukaan EU vertaa nyt kukkoa moneen muuhun liha-alan tuotteeseen. Se on heidän mukaansa käsittämätön peruste. Kukko on kokonaan erilainen tuote kuin esimerkiksi lihapiirakka, pasteija tai lörtsy.

Kun EU suomalaisten virkamiesten avustuksella käy kalakukon kimppuun, se unohtaa samalla lukuisat eteläeurooppalaiset kaupat, joiden aurinkoisilla ulkotiskeillä raaka liha odottaa ottajaansa. Tuoreutta saattavat edustaa lihojen ja kalojen päällä tepastelevat kärpäset ja muut hyönteiset. Miksi unioni sallii tällaisen menon? Ehkä siksi, ettei se uskalla puuttua unionin suurten maiden ruokakulttuuriin.

EU on hygieniavaatimuksissaan sinänsä hyvällä asialla. Elintarvikkeiden pitää olla puhtaita. Unionin täytyy olla myös tasapuolinen. Puolustuskyvytön kalakukko on helppo saalis. Ulkovartaassa pilaantuva naudanruho tuntuu sen sijaan olevan unionin elintarvikeviranomaisille ylivoimainen vastustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.