Eduskunnan tulisi näyttää esimerkkiä tasa-arvosta

Tuoreen tasa-arvotutkimuksen perusteella eduskunta ei poikkea edukseen surullisen kuuluisasta maan tavasta seksuaalisessa häirinnässä. Kyselyssä noin joka viides vastanneista sanoi kokeneensa häirintää. Tulosta voi verrata Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n alkuvuodesta julkistamaan selvitykseen, jossa 12 prosenttia naisista ja 2 prosenttia miehistä kertoi joutuneensa kahden vuoden aikana häirinnän uhriksi. Vertailu ei mairittele eduskuntaa, jossa asiaton seksuaalissävytteinen käytös näyttää olevan peräti yleisempää kuin suomalaisilla työpaikoilla keskimäärin.

Oxford Researchin tutkija Anna Björk yllättyi siitä, että häirityksi tulleita mieskansanedustajia oli vastausten perusteella naisia enemmän. Jakauma on oikeastaan sensaatiomainen, kun sitä vertaa EK:n vastaaviin lukuihin, jotka kertovat tilanteesta kaikkialla muualla yhteiskunnassa. On uskottava ja toivottava, että kaikki kyselyyn vastanneet kansanedustajat ovat suhtautuneet siihen asian edellyttämällä vakavuudella ja pysyneet totuudessa.

On mahdollista, että naisten kokemukset eivät vieläkään ole tulleet kaikilta osin julki. Esimerkiksi kansanedustaja Anna Kontula (vas.) ilmoitti, ettei osallistunut tutkimukseen, koska vastaajat olisi hänen mukaansa ollut helppo yksilöidä (Yle 12.9.).

Tutkimuksessa tuli ilmi, että vallankäyttö on muutoinkin sukupuolittunutta eduskunnan sisällä. Tämä näkyy muun muassa valiokuntatyössä, jossa mieskansanedustajat yhä miehittävät arvostetuimpia paikkoja. Poliittisen päätöksenteon kovana ytimenä pidettävissä ulkoasiain- ja valtiovarainvaliokunnissa miehillä on selvä yliedustus. Kuten naisverkoston puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) tähdensi, vastuu valinnoista on eduskuntaryhmillä.

Valiokuntapaikkoja ei pidä täyttää vain sukupuolen perusteella, vaan edustajien mielenkiinnon, osaamisen ja kokemuksen täytyy painaa eniten. Jakaumaan on siitä huolimatta kiinnitettävä aiempaa vakavammin huomiota. Tasapuolisuutta on mahdollista parantaa juuri siitä syystä, ettei pätevyys ole eduskunnassakaan kiinni sukupuolesta.

Viime viikolla julkistettiin myös metoo-ilmiön innoittama selvitys elokuva- ja teatterialan tasa-arvo-ongelmista. Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) vaati tutkimuksen pohjalta, että tuotantojen rahoitus on sidottava seksuaalisen häirinnän kitkemiseen ja työlainsäädännön parempaan noudattamiseen.

Metoo-kampanjasta huolimatta epäasiallista käytöstä kohdistuu yhä sekä naisiin että miehiin työpaikkaan katsomatta. Poliitikkojen on vaikea puhua uskottavasti tasa-arvon edistämisestä, jos eduskunta näyttää omalla toiminnallaan päinvastaista esimerkkiä. Kansanedustajilta on lupa edellyttää niin työssä kuin vapaa-ajalla nuhteetonta käytöstä, johon rivot puheet tai kähmintä eivät kuulu.

Eduskunta on poliittisessa mielessä edustava otos kansakunnasta. Se ei saa tarkoittaa, että käyttäydytään rahvaanomaisesti tai keskivertokansaakin huonommin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.