Eduskunta etsii omatuntoa

Eduskunnan lakivaliokunta äänesti torstaina tasa-arvoisesta avioliittolaista. Tulos oli odotettu: äänin 9–8 valiokunta asettui vastustamaan tasa-arvoisesta avioliittolaista eduskunnalle jätettyä kansalaisaloitetta.

Valiokunnan äänestystulos oli odotettu sen vuoksi, että jo kesällä valiokunta päätti äänestyksen jälkeen lähteä kirjoittamaan tasa-arvoisesta avioliittoa vastustavaa mietintöä. Äänestys päättyi tuolloin lukuihin 10–6.

Valiokunnan kanta ei kuitenkaan välttämättä ole koko eduskunnan kanta. Se selviää viikon kuluttua perjantaina, kun valiokunnan mietinnöstä äänestetään eduskunnan suuressa salissa. Äänestyksestä tulee tasainen ja ennakkoon on mahdoton arvioida, kumpi kanta voittaa.

Kansanedustajat voivat ottaa kantaa itsenäisesti. Tasa-arvoinen avioliitto lasketaan niin sanottuihin omantunnonkysymyksiin, joihin ei sovelleta ryhmäkuria. Poikkeus on perussuomalaisten eduskuntaryhmä, joka puolueen puheenjohtajan Timo Soinin mahtikäskyllä on suoristanut rivinsä.

On mahdollista, että 166 000 kansalaisen allekirjoittama kansalaisaloite kaatuu eduskunnassa. Jos niin käy, asia tulee uudelleen päätettäväksi seuraavalla vaalikaudella tavalla tai toisella. Suomi ei jää syrjään läntisen maailman valtavirrasta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Aikuisen Isis-väen paluuta ei pidä edistää

Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.