Eduskunta etsii omatuntoa

Eduskunnan lakivaliokunta äänesti torstaina tasa-arvoisesta avioliittolaista. Tulos oli odotettu: äänin 9–8 valiokunta asettui vastustamaan tasa-arvoisesta avioliittolaista eduskunnalle jätettyä kansalaisaloitetta.

Valiokunnan äänestystulos oli odotettu sen vuoksi, että jo kesällä valiokunta päätti äänestyksen jälkeen lähteä kirjoittamaan tasa-arvoisesta avioliittoa vastustavaa mietintöä. Äänestys päättyi tuolloin lukuihin 10–6.

Valiokunnan kanta ei kuitenkaan välttämättä ole koko eduskunnan kanta. Se selviää viikon kuluttua perjantaina, kun valiokunnan mietinnöstä äänestetään eduskunnan suuressa salissa. Äänestyksestä tulee tasainen ja ennakkoon on mahdoton arvioida, kumpi kanta voittaa.

Kansanedustajat voivat ottaa kantaa itsenäisesti. Tasa-arvoinen avioliitto lasketaan niin sanottuihin omantunnonkysymyksiin, joihin ei sovelleta ryhmäkuria. Poikkeus on perussuomalaisten eduskuntaryhmä, joka puolueen puheenjohtajan Timo Soinin mahtikäskyllä on suoristanut rivinsä.

On mahdollista, että 166 000 kansalaisen allekirjoittama kansalaisaloite kaatuu eduskunnassa. Jos niin käy, asia tulee uudelleen päätettäväksi seuraavalla vaalikaudella tavalla tai toisella. Suomi ei jää syrjään läntisen maailman valtavirrasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Hutiloinnin hinta

Liian hyviä neuvoja

Turkki pelaa kyynistä peliä, jota heikko EU vain moittii

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.