Eduskunta kompuroi tiedustelulakien kanssa

Tiedustelulakipaketin käsittely eduskunnassa pysähtyi keskiviikkona, kun puhemiesneuvosto päätti ottaa aikalisän ja antaa sotilas- ja siviilitiedustelua koskevat puolustus- ja hallintovaliokunnan mietinnöt eduskunnan virkamiesten selvitettäväksi. Lakipaketin poisto eduskunnan täysistunnon asialistalta oli välttämätöntä sen jälkeen kun perustuslakivaliokunnan asiassa kuulemat perustuslakiasiantuntijat kommentoivat sosiaalisessa mediassa hallintovaliokunnan mietintöä perustuslain vastaiseksi.

Professorit Martin Scheinin ja Juha Lavapuro muistuttivat twiiteissään perustuslakivaliokunnan huomautuksesta, jonka mukaan siviili- ja sotilastiedustelulaeissa tulee säätää tietoliikennetiedustelun ”hyväksyttävän hakuehdon perusteista”. Hallintovaliokunnan kirjaus siitä, että ”tietoliikennetiedustelu ei saa olla yleistä ja kohdentamatonta tietoliikenteen seurantaa”, ei heidän mielestään riitä, vaan portti massavalvonnalle jää vielä auki. Lisäksi hallintovaliokunnan korjaukset ovat suurelta osin vain saadun tehtävän toistoa, eivätkä ratkaisuja.

Torstaina puhemiesneuvosto päätti esittää täysistunnolle lakipaketin palauttamista hallinto- ja puolustusvaliokunnille. Niiden tehtäväksi jää pyytää perustuslakivaliokunnan arviot kysymyksenalaisista kohdista. Perustuslakivaliokunta todennäköisesti kuuntelee vielä asiantuntijoita.

Eduskunnassa jo tähän mennessä nähtyä näytelmää voidaan pitää syystäkin nolona kompurointina, mutta samalla episodia voi puolustaa sillä, että kompuroimalla voi välttää kaatumisen. Olisi ollut rumaa, jos jälkikäteen eli eduskunnan hyväksynnän jälkeen olisi paljastunut, että puolustus- ja hallintovaliokuntien mietintöihin olisi jäänyt perustuslain vastaisuuksia.

Puhemies Paula Risikko (kok.) katsoi tiedotustilaisuudessa, että virkamiesten laatima arviomuistio ei osoita valiokuntien mietinnöistä selkeitä puutteita, mutta uusintakäsittelyyn oli syytä tiedustelulakipaketin ”perusoikeusherkkyyden” vuoksi. Ratkaisu oli hyvä ja aiheellinen. Perusoikeuksien heikennykset kansallisen turvallisuudenkin nimissä edellyttävät lainsäädännöltä perusteellisuutta ja erityistä huolellisuutta.

Tapahtumien kulku antaa myös mahdollisuuden ilkeään tulkintaan, jonka mukaan eduskunta on luovuttanut päätösvaltansa tiedustelulakipaketin käsittelyssä asiantuntijoille. On kuitenkin niin, että kun kyse on mietintöön tehtyjen lausumien tulkinnoista asiassa voi olla vain sellainen linjanvetäjä, joka ohittaa perustuslakiasiantuntijatkin ja se on perustuslakivaliokunta.

Tapahtumat todistivat vastaansanomattomasti, että suuren lakikokonaisuuden läpivienti monen valiokunnan kautta on kovin kitkaista. Lain säätämisen prosessit ovat ilmiselvästi epäselviä hallinto- ja puolustusvaliokunnissa. Vastaavien kompurointien estämiseksi asioita on tarpeellista opiskella. Siinä hyvä alku onkin puhemiehen päätös kutsua koolle tapaaminen perustuslakiasiantuntijoiden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Lemmenjoen kohun käsittely jatkuu vain

Uusi tukialuejako synnytti riidan vanhoilta pohjilta

Korvaako internet television?

Lapsia kuin nälkävuosina

Maaseudun eläkeläisiä vaivaa vaihtoehdottomuus

Oikeusvaltion horjuttamiseen ei saa antaa aihetta

Mitähän lukisin

Ilmastoahdistusta ei pidä väheksyä

Ei ole sama, missä maassa maitoa tuotetaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.