Eduskunta suoriutui hyvin

Eduskunta ratkaisee ylihuomenna lopullisesti Suomen historian ensimmäisen kansalaisaloitteen kohtalon. Eduskunnan päätöksen sisällöstä ei kuitenkaan enää ole minkäänlaista epäselvyyttä: kansanedustajat hylkäävät selvällä enemmistöllä aloitteen turkistarhauksen kieltämisestä.

Ensimmäinen kansalaisaloite on eduskunnassa saanut ansaitsemansa huolellisen käsittelyn. Aloite vietiin valiokuntaan ja siitä kirjoitettiin mietintö. Sen jälkeen mietinnöstä keskusteltiin suuressa salissa ensimmäisessä käsittelyssä. Tiistaina mietinnöstä äänestetään.

Tämä on oikea tapa suhtautua perustuslakiin lisättyyn mahdollisuuteen, jolla kansalaisille on annettu lisää vaikutusmahdollisuuksia. Pelkona oli, että kansalaisaloitteille olisi käynyt samalla tavalla kuin useimmille yksittäisten kansanedustajien tekemille lakialoitteille, jotka kuivahtavat vaalikauden lopulla ilman, että niitä olisi asiallisesti käsitelty.

Yhtä asiallisesti eivät käyttäytyneet kaikki turkistarhauksen vastustajat, joiden sähköpostiviestit tukkivat monien kansanedustajien sähköpostit kuluneella viikolla. Osa kansanedustajista taisi silti aivan turhaan provosoitua, sillä paikalla aloitteen käsittelyssä oli vain muutamia kymmeniä kansanedustajia.

Eduskuntaan tulee muitakin kansalaisaloitteita. Toivottavasti ensimmäisen aloitteen käsittelystä on opittu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.