Eduskunta suoriutui hyvin

Eduskunta ratkaisee ylihuomenna lopullisesti Suomen historian ensimmäisen kansalaisaloitteen kohtalon. Eduskunnan päätöksen sisällöstä ei kuitenkaan enää ole minkäänlaista epäselvyyttä: kansanedustajat hylkäävät selvällä enemmistöllä aloitteen turkistarhauksen kieltämisestä.

Ensimmäinen kansalaisaloite on eduskunnassa saanut ansaitsemansa huolellisen käsittelyn. Aloite vietiin valiokuntaan ja siitä kirjoitettiin mietintö. Sen jälkeen mietinnöstä keskusteltiin suuressa salissa ensimmäisessä käsittelyssä. Tiistaina mietinnöstä äänestetään.

Tämä on oikea tapa suhtautua perustuslakiin lisättyyn mahdollisuuteen, jolla kansalaisille on annettu lisää vaikutusmahdollisuuksia. Pelkona oli, että kansalaisaloitteille olisi käynyt samalla tavalla kuin useimmille yksittäisten kansanedustajien tekemille lakialoitteille, jotka kuivahtavat vaalikauden lopulla ilman, että niitä olisi asiallisesti käsitelty.

Yhtä asiallisesti eivät käyttäytyneet kaikki turkistarhauksen vastustajat, joiden sähköpostiviestit tukkivat monien kansanedustajien sähköpostit kuluneella viikolla. Osa kansanedustajista taisi silti aivan turhaan provosoitua, sillä paikalla aloitteen käsittelyssä oli vain muutamia kymmeniä kansanedustajia.

Eduskuntaan tulee muitakin kansalaisaloitteita. Toivottavasti ensimmäisen aloitteen käsittelystä on opittu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.