Ee kää kaapaks

Yrmynä ja äksynä pitävät jotkut ja ehkä aika monetkin Paavo Lipposta, entistä pitkäaikaista pääministeriä ja nykyistä tuoretta presidenttiehdokasta. Isoa miestä ei ole kuitenkaan veistetty yhdestä puusta kuten pienempien ja hintelämpien kohdalla saattaa joskus käydä

Pienessä piirissä, sadanviidenkymmenen savolaisen mafioson edessä Lipponen kertoi, että hän oli suunnitellut presidentinvaalitaistelunsa aloituksesta amerikkalaistyylistä show'ta, jossa koko perhe olisi ollut mukana.

- Mutta eihän se onnistunut, kun Päivi-vaimo otti lapset ja lähti Tukholmaan, hän huvitti heimoveljiään Helsingin Pörssiravintolassa viime viikonloppuna.

Lipponen tiesi myös kertoa, miten Al-Qaida oli ottanut yhteyttä Savon mafiaan ja tarjonnut yhteistyötä.

Sitä ennen savolaisten piti kuitenkin osoittaa ääri-islamilaisten terroristien mielestä kykynsä, ja näin he antoivat Savon mafiosoille tehtävän: - Teidän pitää kaapata joku Finnairin lentokone!

Vaikka käsky oli selvä, ei Suomen suunnasta kuulunut viikkokausiin mitään. Al-Qaidassa alettiin hermostua ja soitettiin Savon mafiaan: - Teidänhän piti kaapata lentokone. Miksi ette tee mitään?

Savolaiset vastasivat: - No kyllä myö on yritetty kaapata koko aejan, mutta ku ee kää kaapaks, nii ee kää!

Pörssiravintolan savolaisia nauratti. Olisikohan sama juttu naurattanut itseään Osama bin Ladenia, jos olisi saanut elää ja olla kuulemassa savolaisten juttuja.

Jahkailua pidetään yleisesti savolaisten helmasyntinä, ja lie se sitä silloin tällöin ollutkin.

Vaan eihän jahkailu ja viivyttely ole väistämättä pahasta. Vaikka pääministeri Jyrki Katainen kiirehti savolaisia kunnallispoliitikkoja piirtelemään uusiksi kuntarajoja, hän toisaalta kehotti heitä olemaan "immeisiks" ja muistutti hötkyilyn vaaroista.

- Silloin ei tule kuin korhosia. Sen voi todistaa katsomalla Kainuun puhelinluetteloa.

Oman synninpäästönsä hötkyilemättömyydestä antoi savolaisille verhotuin sanankääntein myös ortodoksisen kirkkokunnan Helsingin piispa Ambrosius.

- Pelastuksen toivo on silloin, kun ihmisillä on hyviä intentioita, aikomuksia, hän lohdutti.

Niinpä niin... Kukapa ei olisi kuullut jo tätä ennen savolaisesta projektista, joka on "aloittamista vaille valmis".

Hyvä sana jää elämään, kuten kaikki Ison kirjan lukeneet tietävät.

Savon mafian tämänkertaisen ja järjestyksessään viidennen tapaamisen ehkä elävimmän sanan sanoi kuopiolais-nilsiäläinen stand up -koomikko ja kiekkoseura KalPan tiedottaja Jarkko Huttunen:

- Kestävä kehitys on Savossa sitä, että kehitys kestää.

Panepa siitä enää paremmaksi! Ei siis ihme, että Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtaja Matti Apunen vertasi mafiosojen keskusteluja aikansa kuunneltuaan Savoa Kreikkaan eikä vain sillä perusteella, että "Savossakin ovat rannat täynnä kiharatukkaisia nuoria miehiä".

Ennen muuta Apunen perusteli yhtäläisyyttä kiinnostuksella filosofointiin.

- Kaikki Kreikassa käyneet ovat nähneet, että sillä on runsaasti filosofeille pystytettyjä patsaita. Savossa patsaita ei tarvita, kun kaikki ovat filosofeja, hän voiteli savolaisen kuuntelijakuntansa sielua.

Kaikki eivät suhtaudu silti Savossakaan järkähtämättömällä stoalaisella tyyneydellä ja ymmärryksellä siihen, mitä heidän ympärillään tapahtuu.

Piispan julkinen nimittely "pelleksi" ei anna kovin mairittelevaa kuvaa sanan lausujasta.

Uskonasioista saa olla eri mieltä, mutta joku tolkku pitää olla myös mielipiteitten esittämisessä. Häiriköinnillä voi olla joskus yleviä yhteiskunnallisia tarkoitusperiä, kuten esimerkiksi tuolloin tällöin toistuvilla täytekakkujen heittelyllä päin valtaapitävien kasvoja. Kuopion musiikkikeskuksen häirikkö oli pelkkä häirikkö.

Luterilaisen kirkon monet työntekijät ovat yrittäneet avata kirkon ovia niiden ulkopuolelle jääneille uusin, ajan henkeen sopivin keinoin. Rock on soinut kirkossa jo paljon ennen, kuin Wille Riekkinen meni rock-konserttiin kotikaupungissaan.

Hyvä paimen ei odota, että eksyneet lampaat yrittävät löytää hänen luokseen, vaan lähtee etsimään heitä itse yön pimeydestä. Pääasia ei ole, missä pappi julistaa sanaansa, vaan se, mitä hänellä on sanottavana toisten syntisten pelastukseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.