Eettisesti arveluttavaa puhelinmyyntiä

Savon Sanomien lukijan lehdelle toimittaman tallenteen perusteella kuopiolainen telemarkkinointiyritys on kaupitellut B12-vitamiinituotteita kyseenalaisin keinoin. Nauhoitetussa puhelussa on monta asiaa pielessä.

Soittaja hakeutuu ensikontaktiin väittämällä tekevänsä terveyskyselytutkimusta, joka kuitenkin muuttuu ensimmäisen kysymyksen jälkeen B12-vitamiinituotteen markkinointipuheeksi. Vitamiineja myyjä kaupittelee liioi-
telluin ja virheellisin terveysväittämin viitaten epämääräisesti Itä-Suomen yliopiston tutkimuksiin.

Ravitsemustieteen yliopistonlehtorin Sari Hantusen mukaan terveet normisyöjät saavat B12-vitamiinia riittävästi ravinnosta, jolloin kyseisestä ravintolisästä ei ole yleensä lainkaan terveydellistä hyötyä.

Telemarkkinointiyrityksen toimitusjohtajan selityksen mukaan äänitteellä kuullaan yksittäisen myyjän ylilyönti. Yrityksestä korostetaan, ettei se hyväksy ravintolisien lääkkeellistä markkinointia, joka on kielletty laissakin.

Kuopion ympäristöterveystarkastaja Mikko Raatikainen on kuitenkin pyytänyt yritykseltä selvitystä sen markkinointitavoista. Selvitys on paikallaan. Tyypillisesti puhelinmyyjät seuraavat työssään ennalta laadittua käsikirjoitusta.

Yleisesti kuluttajien on aina hyvä olla tarkkana, kun erilaisia tuotteita ja palveluita markkinoidaan puhelimitse. Nykytekniikka tulee avuksi esimerkiksi tallennusmahdollisuudella, joka on useimmissa puhelinmalleissa jo vakiona. Tallenteesta on apua, jos kokee tulleensa harhaanjohdetuksi tai jokin muu asia kaupanteossa on jäänyt vaivaamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.