Egoterroristi

Joitakin vuosia sitten lähdin tekemään dokumenttia aiheesta, jonka minulle esitteli tutkijaksi itseään tituleerannut käsikirjoittaja.

Ongelmia tuli pian. Aihe oli käsikirjoittajalle elämäntyö ja hän oletti, että asetan hänen unelmansa automaattisesti kaikkien muiden omien töideni edelle. Myöhemmin selvisi myös, että suuri osa tutkimusaineistosta oli peräisin käsikirjoittajan omasta näytelmästä. Oli siis olematon tarina ja maaninen yhteistyökumppani. Olisin jättänyt leikin sikseen, ellei dokumenttia olisi jo myyty.

Ongelmat purkautuivat ilmiriidaksi, ja se jatkui sähköpostin välityksellä useita kuukausia.

Riidan jatkuessa aloin vakavasti epäillä omia sosiaalisia taitojani.

Sitten kuulin, että käsikirjoittaja oli riitaantunut kaikkien kanssa. Myöhemmin selvisi syykin: hänellä oli narsistinen persoonallisuushäiriö.

Kiusaajani oli tyypillinen narsisti. Hän yliarvioi omat kykynsä ja työnsä arvon ja vaati itselleen erityiskohtelua. Hän oli kyvytön osoittamaan kiitollisuutta ja oletti, että kaikki mitä hän haluaa kuuluu hänelle luonnostaan. Kun asiat eivät menneet hänen mielensä mukaan, hän uhkasi lakimiehellä.

Hän oli myös herkkä provosoitumaan ja taitava provosoimaan. Hän meni henkilökohtaisuuksiin ja heittäytyi marttyyriksi, jos sai vastustusta. Hän myös riitaantui jatkuvasti kaikkien kanssa ja oli vaihtanut moneen kertaan asuin- ja työpaikkaa ja jopa uskontokuntaa ja ystäväpiiriä.

Narsisti on kuin sosiaalinen musta aukko, joka empatiakyvyttömänä nielee itseensä muiden energian antamatta mitään takaisin. Narsisti on myös hyvä ulkoistamaan omat virheensä, eli hän saa muut ihmiset kantamaan syyllisyyttä omista tihutöistään. Itse he eivät näe omassa toiminnassaan mitään väärää.

Narsistien uhrien tuki ry:n mukaan narsistinen luonnehäiriö on noin prosentilla väestöstä. Vaikka vähemmistö on pieni, sen vaikutukset ovat laajat, sillä häikäilemättöminä ja taitavina manipuloijina narsistit usein pääsevät merkittäviin asemiin.

Narsismi on hankala ilmiö siksikin, että siihen ei ole toimivaa hoitoa. Toisaalta narsistit eivät myöskään itse hakeudu hoitoon, koska eivät näe, että heillä olisi ongelmia. Luonnehäiriö ei siis näy papereissa, ja se huomataan yleensä korkeintaan silloin, kun ongelmat alkavat.

Nykyinen yhteiskunta on varsin suojaton narsistien aiheuttamia vahinkoja vastaan.

Ongelmaa pahentaa myös, että ongelmista vaietaan. Uhriksi joutuneet kantavat itse syyllisyyttä ja häpeää ja epäilevät, että ongelmat johtuvat heistä itsestään.

Narsistia myös suojellaan hyvien tapojen nimissä, eli ihmisestä ei haluta puhua pahaa, vaikka tämä olisi tehnyt mitä.

Itse olen päättänyt puhua suoraan, jos näen, että joku on joutumassa narsistin vaikutuspiiriin. Tilanteet ovat kiusallisia, ja asioista puhuessani otan riskin, että leimaudun itse.

Tiedän kuitenkin, miltä tuntuu olla narsistin uhri. Siksi mieluummin riskeeraan maineeni kuin annan vahingon kiertää.

Kirjoittaja on heinäveteläinen elokuvaohjaaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.