Ehdollista pesäpalloa

Koneet ja työmiehet ovat jo syksystä alkaen möyrineet Kuopiossa Puijonlaakson pesäpallokentän vieressä. Ensi kesään mennessä pesäpallokentälle rakennetaan kunnolliset katsomot. Suuri osa katsojista pääsee sateella katon alle, eikä kenenkään tarvitse varoa entiseen tapaan, että takapuoleen tarttuu tikkuja.

Näyttämö valmistuu, mutta gladiaattoreiden tulo areenalle ei vieläkään ole varmaa.

Pesäpallon pääsarjan Superpesiksen hallitus myönsi perjantaina Puijon Pesikselle ehdollisen lisenssin. Puijon Pesiksen on vielä kyettävä sopimaan omien taloudellisten velvoitteidensa eli velkojensa hoitamisesta hyväksyttävällä tavalla.

Käytännössä kyse on muun muassa viime kaudella maksamatta jääneiden tuomarimaksujen suorittamisesta tammikuun loppuun mennessä. Rästejä on kertynyt yli 14 000 euroa.

Puijon Pesiksen taloudelliset vaikeudet olivat tiedossa jo ennen viime syksyä, mutta edes seuran kaikilla puuhaihmisillä ei ollut käsitystä siitä, miten syvään kurimukseen Savosta Oy oli ajautunut.

Aktiiviset kuopiolaiset ja siilinjärveläiset pesäpalloihmiset ansaitsevat kiitoksen siitä, että kirvestä ei heitetty kaivoon, vaikka tilanne näytti mahdottomalta. Vastuun edustusjoukkueesta otti vuonna 1999 perustettu urheiluseura. Urakka on mittava, mutta siitä suoriutuminen on mahdollista.

Puijon Pesis ei suinkaan ole yksin ehdollisen lisenssinsä kanssa. Samanlaiseen joutui tyytymään perinteikäs Oulun Lippo, jota verottaja on hakenut konkurssiin nyt jo ties kuinka monennen kerran. Superpesikselle on tietysti tärkeää, että kahden suuren kaupungin joukkueet jatkaisivat sarjassa.

Olisiko tullut aika uskoa lopullisesti, että nykyisillä katsojamäärillä pesäpallo ei edes ylimmällä sarjatasolla ole ammattilaisurheilua. Pelaajapalkkioita on kyettävä entisestään laskemaan, vaikka suunta onkin ollut alas päin oikeastaan jo koko 2000-luvun. Siitä huolimatta seurat - muutkin kuin Puijon Pesis ja Lippo - keikkuvat juuri ja juuri pinnalla.

Pesäpallossa on palattava juurille. On korostettava yhteisöllisyyttä ja paikallisuutta. Huippupesäpallo on hyvää urheiluviihdettä, mutta bisnekseksi se taipuu kovin huonosti.

Kuopio on vuonna 2008 yksi niistä harvoista paikkakunnista, joilla on joukkue jääkiekon, jalkapallon ja pesäpallon ylimmällä sarjatasolla - edellyttäen tietysti, että Puijon Pesis selviytyy talven ja kevään aikana sille asetetuista ehdoista. Pohjoissavolaisilla penkkiurheilijoille on valinnanvaraa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.