Ehkäisy jää vähälle

Lain mukaan työterveyshuollon tehtävä on ennen muuta sairauksien ehkäisy ja työterveydenhuoltojärjestelmän tarkoitus on turvata ehkäisevät terveyspalvelut työntekijöille.

Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomuksen mukaan tämä tavoite ei ole toteutunut, vaan käytännössä työterveyshuolto painottuu sairaanhoitoon. Sen vuoksi se on tullut yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin lainsäädäntöä laadittaessa oli arvioitu. Työterveyshuollon ulkoistaminen lääkärikeskuksille ja niiden ketjuille on lisännyt työterveyshuollon sairaanhoitopainotteisuutta ja järjestelmän kustannuksia.

Tarkastuskertomuksen mukaan työpaikoilla ei ole riittävästi tietoa työterveyshuollon ehkäisevästä toiminnasta eikä työterveyshuollon tehtävistä.

Kertomus kiinnittää erityisesti huomiota puutteelliseen alkoholiongelmien ehkäisyyn ja hoitoon. Alkoholin suurkuluttajia ei osata tunnistaa ja ohjata hoitoon ajoissa.

Alkoholiongelmat ovat merkittävä ja kasvava kuluerä sekä yrityksille että yhteiskunnalle. Ennenaikaisesta eläkkeellesiirtymisestä, sairauspoissaoloista ja työtapaturmista johtuvat tuotannonmenetykset ovat vuodessa noin puoli miljardia euroa. Toimivalla ehkäisyllä olisi mahdollisuus saada aikaan merkittäviä säästöjä.

Alkoholiongelmien ehkäisy on osoittautunut vaikeaksi. Työpaikoilla ongelmainen saattaa saada suojakseen työtovereiden hiljaisuuden. Alkoholiongelmaista ymmärretään; yksi ja toinen kumoaa tuopin silloin, toisen tällöin; mitä sitä kaveria kavaltamaan. "Kavaltaminen" voisi kuitenkin olla alku ongelmien selvittämiselle ja työntekijän tervehtymiselle. Kuten tiedetään, alkoholiongelman tunnustamisen kynnys on hyvinkin korkea.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.