Ehkäisy jää vähälle

Lain mukaan työterveyshuollon tehtävä on ennen muuta sairauksien ehkäisy ja työterveydenhuoltojärjestelmän tarkoitus on turvata ehkäisevät terveyspalvelut työntekijöille.

Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomuksen mukaan tämä tavoite ei ole toteutunut, vaan käytännössä työterveyshuolto painottuu sairaanhoitoon. Sen vuoksi se on tullut yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin lainsäädäntöä laadittaessa oli arvioitu. Työterveyshuollon ulkoistaminen lääkärikeskuksille ja niiden ketjuille on lisännyt työterveyshuollon sairaanhoitopainotteisuutta ja järjestelmän kustannuksia.

Tarkastuskertomuksen mukaan työpaikoilla ei ole riittävästi tietoa työterveyshuollon ehkäisevästä toiminnasta eikä työterveyshuollon tehtävistä.

Kertomus kiinnittää erityisesti huomiota puutteelliseen alkoholiongelmien ehkäisyyn ja hoitoon. Alkoholin suurkuluttajia ei osata tunnistaa ja ohjata hoitoon ajoissa.

Alkoholiongelmat ovat merkittävä ja kasvava kuluerä sekä yrityksille että yhteiskunnalle. Ennenaikaisesta eläkkeellesiirtymisestä, sairauspoissaoloista ja työtapaturmista johtuvat tuotannonmenetykset ovat vuodessa noin puoli miljardia euroa. Toimivalla ehkäisyllä olisi mahdollisuus saada aikaan merkittäviä säästöjä.

Alkoholiongelmien ehkäisy on osoittautunut vaikeaksi. Työpaikoilla ongelmainen saattaa saada suojakseen työtovereiden hiljaisuuden. Alkoholiongelmaista ymmärretään; yksi ja toinen kumoaa tuopin silloin, toisen tällöin; mitä sitä kaveria kavaltamaan. "Kavaltaminen" voisi kuitenkin olla alku ongelmien selvittämiselle ja työntekijän tervehtymiselle. Kuten tiedetään, alkoholiongelman tunnustamisen kynnys on hyvinkin korkea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.