Ei alkoholisopua

Kohuttu lakiesitys alkoholin mielikuvamainonnan kieltämisestä on kaatumassa päähallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen erimielisyyksiin. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) esitteli tällä viikolla eduskunnassa luonnoksia siitä, miten lakia voitaisiin uudistaa. Risikko ei kieltäisi mielikuvamainontaa kokonaan.

Ministerin esitys sai nuivan vastaanoton eduskunnassa, sillä 106 kansanedustajaa allekirjoitti viime vuonna sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Inkeri Kerolan (kesk.) lakialoitteen alkoholijuomisen mielikuvamainonnan kieltämisestä. Allekirjoittajien mielestä varsinkaan lapsille ei saisi jäädä myönteisiä mielikuvia alkoholista.

Kokoomuksen mielestä kielletyt mainoskeinot tulisi listata. Kiellettyä olisi esimeriksi mainostaa, että estot häviävät alkoholia juodessa. Keskusta taas katsoo, laissa pitäisi luetella vain sallittu informaatio. Sallittua olisi käytännössä vain tuotetietojen ja pakkauksen esittäminen.

Kokoomus näyttää siis suhtautuvan alkoholiasiaan paljon liberaalimmin kuin keskusta. Alkoholin mielikuvamainonnan kieltäminen on vaikea asia. Suomessa on jo vuosikaudet keskusteltu huolestuneeseen sävyyn nuorten humalahakuisesta ryyppäämisestä. Liiallinen alkoholin käyttö on myös terveydellinen riski. Eduskunnan enemmistö onkin hyvällä asialla, kun se ajaa mielikuvamainonnan kieltämistä.

Mielikuvamainonnan kieltäminen on kuitenkin vaikea toteuttaa, kun alkoholia mainostetaan lukuisissa muissa maissa. Kansainväliset tv-kanavat tuovat alkoholin päivittäin moniin suomalaisiin koteihin. Ratkaisevassa asemassa ovat lasten ja nuorten vanhemmat. Kodin pitäisi antaa nuorisolle asiallista alkoholivalistusta. Valitettavasti monissa kodeissa vanhemmat näyttävät lapsilleen huonoa esimerkkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.