Ei edes tarjota

Teleyhtiö Sonera on eräänlaisena hyväntahdon eleenä päättänyt hidastaa haja-asutusalueitten kiinteän puhelinverkon purkamista.

Siitä tätä ruotsalais-suomalaista puolivaltiollista yhtiötä pitäisi tietenkin kiittää, ellei samanaikaisesti tulisi tietoon uusia, ikäviä paljastuksia. Valtakunnallista huomiota on saanut Ylä-Savossa Kiuruvedellä sattunut tapaus.

Ex-kiuruvetinen yrittäjä haluaa palata synnyinsijoilleen ja jatkaa yritystoimintaa kotitilaltaan käsin. Yrityksen tietoliikenne vaatii hyvät verkkoyhteydet, ja ne turvatakseen kotiseutuhenkinen paluumuuttaja tiedusteli Soneralta kiinteää lankaliittymää. Teleyhtiön suhtautuminen oli tyly: se kieltäytyi tekemästä edes tarjousta.

Toisin sanoen: jos Sonera on antanut kylillä asuville asiakkailleen hieman lisäaikaa, niin uusia asiakkaita se ei enää ota haja-asutusalueilla kiinteän puhelinverkkonsa piiriin. Kiuruvedellä kuten monella muullakin paikkakunnalla Soneralla on ainoa kiinteän verkon omaava yhtiö, joten kilpailevia tai korvaavia vaihtoehtoja ei ole.

Erikoiseksi tekee Kiuruveden tapauksen se, että taannoin rakennettu valokaapeliyhteys on vain 200 metrin päässä kiinteää verkkoyhteyttä hakeneen yrittäjän kotitilasta. Teknisesti ja taloudellisesti yhteyden rakentaminen ei olisi siis missään nimessä ylivoimainen. Kysymys on vain tahdosta, ja sitä tämän päivän Soneralla ei mitä ilmeisemmin ole.

Maalla asuvia rauhoitellaan, että uudet langattomat yhteydet turvaavat paitsi puhelut myös tietoverkoissa asioimisen. Arki todistaa kuitenkin toista, luvattu yhden megan yhteys on täysin riittämätön nykyaikaisten karjatilojen tai muitten yritysten käyttöön.

Soneran valitsema linja on vakava uhka kylien elinkeinoille ja tuhoaa sen, mitä haja-asutusalueitten elvyttämiseksi on viime vuosina tehty.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.